Erişilebilirlik

Trump Meksika Sınırına Duvar İçin İmzayı Attı


20 Ocak'ta yemin ederek görevine başlayan ABD Başkanı Donald Trump, İç Güvenlik Bakanlığı’nı ziyaret etti ve burada bir konuşma yaptı. Bakanlığın görevinin hayatı bir önem taşıdığını söyleyen Trump, “Uzunca bir süredir sizlerin tam layığıyla görevinizi yapmanıza izin verilmiyordu biliyorsunuz ama artık bu değişiyor” dedi.

Trump “Güney sınırımızda ciddi bir sorunumuz var. Bu sorun hem Meksika hem Amerika'ya zarar veriyor. Bunu düzelteceğiz. Sınırlarını koruyamayan bir ülke olamaz, sınırlarımızı geri alacağız” diye konuştu.

İç Güvenlik Bakanlığı çalışanlarına hitap eden Trump, “Bugün bir başkanlık kararnamesi imzaladım. Bu sayede milyonlarca insanın hayatını, işini kurtaracağız. Silah kaçakçılığını ve para aklanması işlemlerini durdurmalıyız. Bu hem Meksika hem de Amerika için önemli” ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı, “Duvarı yapacağız ve buna inanılmaz ihtiyaç var. Bu duvar Meksika’ya karteller ve suçlularla savaşmada yardımcı olacak” diye konuştu ve Amerika’da yasadışı şekilde bulunan, suça karışan kişileri en kısa sürede def edeceklerini söyledi.

”Artık sınırdaki yakala-bırak politikası bitti. Bundan sonra suçlular geri gönderilecek. Güvenlik görevlisi sayısını artıracağız. İç Güvenlik Bakanlığı’nın amacı illegal kaçak suçlular ile savaşmak olacak. Bir daha asla ikinci plana itilmeyeceksiniz” vaatlerinde bulundu.

Trump sınır ihlali olaylarında veya yasal olmayan şekilde Amerika’ya gelmiş suçlular tarafından yakınları öldürülen ailelere de seslendi; “Sınırdaki çatışmalarda evlatlarını kaybetmiş annelerle konuşuyorum onlara melek anneleri deniliyor. Bu çok güzel bir tanım. Medya bugüne kadar bu aileleri görmezden geldi” dedi.

Bazı kurbanların isimlerini de okuyan ABD Başkanı, ailelere mücadeleleri için teşekkür etti ve “Sizler yakınlarınızı bir hiç uğruna kaybetmediniz. Bundan sonra hep birlikte başka insanların hayatını kaybetmesini önleyeceğiz. Biz güvenli bir toplum istiyoruz. Eğer biraraya gelirsek Amerikalılar olarak yapamayacağımız hiç birşey yok. Ben bu noktada herkesin başkanı olacağıma söz veriyorum” şeklinde konuştu.

Trump bugün imzaladığı Başkanlık Kararnamesi ile de 5 bin sınır devriyesi daha alacaklarını ve sınır güvenliğinin maksimum seviyeye çıkarılacağını açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG