Erişilebilirlik

Trump Macaristan Seçimlerinde Orban’a Desteğini Açıkladı


Eski ABD Başkanı Donald Trump, Macaristan’da gelecek baharda yapılması planlanan genel seçimlerde yeniden yarışacak olan Başbakanı Viktor Orban’a desteğini açıkladı. Sağcı Orban, diğer Batılı liderlerle çoğu zaman anlaşmazlık içinde.

2010'dan beri iktidarda olan Orban, Nisan veya Mayıs ayında gerçekleşecek olan seçimlere hazırlanıyor. Orban ve iktidardaki partisi Macar Yurttaş Birliği (Fidesz), Nisan ya da Mayıs ayında yapılması beklenen seçimlerde sağcı liderin hükümetini devirmek amacıyla bir araya gelen altı muhalefet partisinin koalisyonuyla karşı karşıya kalacak. Son anketler, bu koalisyon ve Fidesz arasında yakın bir yarış olduğunu gösteriyor.

Geçen Aralık ayı sonunda yayınlanan bir ankete göre Fidesz, 5 puan farkla muhalefet koalisyonunun önünde.

Koalisyonun başbakan adayı Peter Marki-Zay, ülkenin Batı ile zedelenmiş ittifaklarını yeniden kurma sözü verdi. Marki-Zay, Orban’ı Avrupa, ABD ve NATO’daki müttefiklerine ihanet etmekle suçluyor.

Trump yaptığı yazılı açıklamada, Orban'ın “ülkesini gerçekten sevdiğini ve halkı için güvenlik istediğini” söyledi.

Eski ABD Başkanı, Orban için “Macaristan'ı korumada, yasadışı göçü durdurmada, iş yaratmada, ticarette güçlü ve harika bir iş çıkardı ve yaklaşan seçimlerde de bunu yapmasına izin verilmeli” dedi.

Orban'ı "güçlü ve herkes tarafından saygı duyulan bir lider" olarak nitelendiren Trump, “Başbakan olarak yeniden seçilmesi için tam desteğime ve onayıma sahip!” ifadelerini kullandı.

Orban 2019’da Beyaz Saray’da Trump’ı ziyaret etmişti

Orban, 2016 ve 2020 yıllarındaki ABD başkanlık seçimlerinde Trump'ı desteklemişti. Trump da 2019 yılında Orban’ı Oval Ofis’te ağırlamıştı. Trump bu ziyarette, Macar liderin kendisi gibi biraz tartışmalı bir isim olduğunu ancak “birçok farklı şekilde muazzam bir iş çıkardığını” söyledi.

Trump'ın aksine, ABD Başkanı Joe Biden, Orban'a mesafeli bir tutum içinde. Macaristan, Biden'ın geçen ay sanal ortamda düzenlediği Demokrasi Zirvesi'ne davet edilmeyen tek Avrupa Birliği ülkesiydi.

Donald Trump, demokratik ilkeleri zayıflatmakla eleştirilen popülist bir yabancı lidere ikinci defa destek veriyor. Trump geçen yıl da Brezilya Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro'nun yeniden seçilme hedefini desteklediğini açıklamıştı.

2024 ABD başkanlık seçimlerinde yeniden aday olmayı planlayan Trump, yönetimi boyunca Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ve Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping de dahil olmak üzere otoriter liderlerle olan ilişkisi ile sık sık övündü.

Eski ABD Başkanı geçen ay, diğer ülkelerin liderleriyle olan ilişkileri hakkında “En iyi anlaştıklarım otoriter olanlardı” ifadelerini kullandı.

Amerikalı muhafazakarlardan destek

Orban, ülkesini “liberal olmayan bir devlet” haline getirmekle övündü. Macaristan'ın demokratik ve bağımsız kurumlarını zayıflattı, basın özgürlüğünü sınırladı ve yargının yapısını değiştirdi.

Bazı Avrupalı liderler Orban'ın yönetimiyle ilgili endişelerini dile getirirken, Amerikalı muhafazakarlar ise destek mesajları verdi.

Fox News sunucusu Tucker Carlson, bir hafta boyunca Budapeşte'den yayın yaparak, Macaristan'ı "geri kalanlara çok fazla ders verebilecek" bir ulus olarak nitelendirdi. Eski Başkan Yardımcısı Mike Pence, muhafazakar değerler hakkında Macaristan’da düzenlenen bir konferansa katıldı. Amerikan Muhafazakar Birliği 2022 yılında Macaristan’da bir konferans düzenlemeyi planlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG