Erişilebilirlik

Trump Kuzey Kore Söylemini İlk Kez Yumuşattı


Başkan Donald Trump, Kuzey Kore’ye yönelik öfkeli söyleminden ilk kez uzaklaştı ve Kuzey Kore’ye “masaya oturarak anlaşmaya varması” çağrısı yaptı.

Trump, Asya ziyaretinin Kore Yarımadası’ndaki ilk gününde yine Kuzey Kore’ye nükleer silah programını bırakması konusunda baskı yaptı, ancak eskisinden daha iyimser bir tonda her şeyin yoluna gireceğini söyledi. Amerika’nın ihtiyaç olması halinde askeri güç kullanacağını yineleyen Trump, ancak en büyük arzusunun Pyonyang ile yükselen gerilimi diplomasi ile çözmek olduğunu ifade etti.

“Anlaşma yapması iyi olur”

Trump, “Masaya oturarak hem kendi halkı hem de dünya için iyi olacak bir anlaşma yapması Kuzey Kore için daha anlamlı olur” dedi.

Kuzey Kore sorununun ele alınması konusunda çok gelişme kaydedildiğini söyleyen Trump, “doğrudan diplomatik görüşmelere” sıcak bakıp-bakmadığı konusunda ise ipucu vermedi.

Trump, Amerika’nın üç uçak gemisiyle ve bir nükleer denizaltısının bölgede konuşlandırıldığını da sözlerine ekledi, ancak “Umarız bunları kullanmamız gerekmez” dedi.

Kuzey Kore bu yıl ondan fazla füze denemesi yaptı, ancak son iki ayda bu denemeleri tekrarlamadı.

Trump ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore’ye nükleer programı için baskı uygulanması konusunda hemfikirler. Ancak Trump tüm askeri seçeneklerin masada olduğu uyarısını sık sık dile getiriyor. Olası bir askeri operasyonun Güney Kore’de çok sayıda kişinin ölümüne yol açabileceğinden endişe eden Moon ise nükleer gerilimin aşılmasında en doğru stratejinin diyalog olacağı görüşünde.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG