Erişilebilirlik

Trump Kuzey Kore Seçeneklerini Gözden Geçiriyor


Başkan Donald Trump, Kuzey Kore’nin nükleer tehditleri karşısında nasıl bir yol izlenebileceğini gözden geçirirken, Amerikan ordusu Japonya ve Güney Kore’yle birlikte Kore Yarımadası’nın doğu ve batısında tatbikat düzenleyerek Pyonyang’a karşı gövde gösterisi yaptı.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Huckabee Sanders, Başkan Trump’ın, ulusal güvenlik ekibiyle bir araya gelerek Kuzey Kore’nin her türlü saldırgan eylemine karşı alınması gereken önlemleri tartıştığını bildirdi.

Trump, toplantıda Savunma Bakanı James Mattis’ten ve Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford’dan brifing aldı.

Kore Yarımadası açıklarında tatbikat

Toplantının yapıldığı sırada Japon Denizi’nde ve Sarı Deniz’de Japonya ve Güney Kore’yle işbirliği içinde Amerikan stratejik bombardıman ve jet uçaklarının kullanıldığı hava tatbikatı düzenlendi.

Güney Kore Genelkurmay Başkanı’na göre bunu Sarı Deniz’de benzer, ikinci bir tatbikat izledi.

Ayrıca Amerikan Deniz Kuvvetleri’ne ait USS Tuscan denizaltısı, Güney Kore’de bir üste konuşlandırıldı. Denizaltı, nükleer füze atma kapasitesine sahip.

Trump’tan üstü kapalı mesaj

Başkan Trump, Pazartesi günü Twitter’da Amerika’nın Kuzey Kore’ye yönelik politikasının çeyrek yüzyıldır başarısız olduğunu söyledi. Bu yorumdan iki gün önce de Başkan yine sosyal medyada yaptığı açıklamada Pyonyang’ın henüz mürekkebi bile kurumadan anlaşmaları ihlal ettiğini ve ABD’li müzakerecileri aptal yerine koyduğunu söylemişti. Trump, “Kusura bakmasınlar ama onlar tek şeyden anlar!” demiş, o tek şeyin ne olduğunu ise söylememişti.

Kuzey Kore, son dönemde Japonya üzerinden fırlattığı roketler de dahil olmak üzere çok sayıda füze denemesi ve nükleer deneme yaptı.

3 bin km menzilli füze iddiası

Rus Interfax haber ajansına göre Kuzey Kore liderleri son olarak Rus milletvekillerine 3 bin kilometre menzilli balistik füzeye sahip olduklarını, bu füzenin modernize edildikten sonra Amerika topraklarına ulaşabileceğini söylemişti.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı’na göre Amerikalı üst düzey diplomatlar, Japonya ve Güney Kore ile 18 Ekim’de Seul’da bir araya gelerek Kuzey Kore’nin artan nükleer ve füze tehditlerini görüşecek.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG