Erişilebilirlik

Trump Kongre’deki İlk Konuşmasını Bugün Yapıyor


20 Ocak günü başkanlığı devralan Başkan Donald Trump, Kongre genel kuruluna ilk kez bu akşam hitap ediyor. Beyaz Saray yetkilileri Başkan Donald Trump’ın Kongre’de yapacağı ilk konuşmasında “gerçek insanların gerçek sorunlarını çözmeye odaklanacağını” söyledi.

Üst düzey bir yetkili, “Başkan, (Kongre üyelerini) yardımın yolda olduğu konusunda bilgilendirecek,” dedi.

Trump Kongre’deki İlk Konuşmasını Bugün Yapıyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:30 0:00

Yerel saatle akşam 9’daki konuşmanın başlığı “Amerikan Ruhunun Yenilenmesi” olacak ve “ekonomik fırsatlarla Amerikan halkının güvenliği konuları üzerine odaklanacak.

Konuşmada dış politikanın da yer alması bekleniyor, bununla birlikte yönetimden yetkililer konuşmada belli ülkelerin adlarının yer almasını beklemiyor. Yetkililere göre Trump Trans-Pasifik Anlaşması’ndan çekilmesinin gerekçelerini anlatacak.

Beyaz Saray sözcüsü Sean Spicer’a göre Trump, konuşmasında “iyimser bir Amerika tablosu” çizecek.

Spicer, Trump’ın Demokratlar dahil olmak üzere Kongre’nin tüm üyeleri tarafından büyük alkış alacağını da iddia etti.

Spicer ayrıca, konuşmada Trump’ın göçmenlik konusu üzerinde özellikle duracağını söyledi.

Senato Azınlık Lideri Demokrat Chuck Schumer ile Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Demokrat Nancy Pelosi, Trump’ı konuşması öncesinde eleştirdi.

Schumer, “Donald Trump bütün göçmenlerin terörist ve suçlu olduğunu düşünmemizi istiyor” dedi.

Pelosi de “Trump’ın politikası, Cumhuriyetçi ve Demokratlar’ın göçmenlerle ilgili on yıllardır devam eden politikalarının tamamen terkedilmesi anlamına geliyor,” dedi.

'Birliğin Durumu' Konuşmasının Tarihi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Senato Çoğunluk Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan ile Trump’la yaptığı görüşmenin ardından, “Pozitif bir konuşma bekliyoruz ve sonra Trump’ın gündemiyle aynı olan gündemimizi devam ettireceğiz” dedi.

Ryan da “Amacımız insanların hayatlarının iyileşmesi, zorlu bir işimiz var, Başkan da insanların hayatlarında bu ortak gündemin insanların hayatlarında nasıl farklılıklar yapacağını anlatacak,” dedi.

Cumhuriyetçiler, vergi ve sağlık sistemi reformlarıyla, savunma harcamalarındaki yüzde 10’luk artış konusunda açıklamalar duymayı umuyor.

Uzman John Fortier, Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, Başkan ve Kongre üyelerinin Obamacare, vergi kesintileri ve sınır güvenliği konularında uzlaştığını söyledi.

Bu akşamki konuşmada Trump’ın dış yardımlar konusunu özel olarak dile getirilmesi bekleniyor. Trump’ın bu konudaki tavrı en son 121 emekli amiral ve general tarafından eleştirilmişti. Emekli ordu mensupları, Pazartesi günü yayınladıkları bildiride “diplomasiyi güçlendirmek ve savunma ile birlikte geliştirmek Amerika’yı güvenli tutmak için kritik önemdedir” görüşünü savundu.

Diğer ülkelere yardım ABD bütçesinin yüzde 1’ini oluşturuyor.

Trump, konuşmasında Kongre’den Amerika-Meksika sınırına örmeyi istediği duvarın 38 milyar dolarlık maliyetini üstlenmesini de isteyecek.

Beyaz Saray Bütçe Direktörü Mick Mulvaney sosyal güvenlik ve sağlık sigortasında kesintiler olabileceğini belirtti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG