Erişilebilirlik

Trump'ı Kimler Destekliyor?


Trump'ı Kimler Destekliyor?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Perşembe akşamı Fox Televizyonu'nun tartışma programına katılmayan Donald Trump, Drake Üniversitesi’nde eski muharipler için bir yardım kampanyası düzenledi. Etkinlik, kasten, tartışma programının yayınlandığı saatlere denk getirildi. Tartışma programına kendine saygısı olduğu için katılmadığını söyleyen Trump, ”Tartışmaya katılmak istiyordum ama doğru olan neyse onu yapmalısınız” şekilde konuştu.

Amerika'nın Sesi'nden Melek Çağlar, Donald Trump'un konuşma yaptığı Drake Üniversitesi'ne gitti ve Trump destekçileriyle konuştu.

19 yaşındaki Gaby Wagler şöyle konuşuyor: Trump kampüsümüzde konuştuğu için buradayız, bu büyük bir etkinlik ve parçası olmak istedik. Trump’ı destekliyorum çünkü diğer politikacıların pek çalışmadığını düşünüyorum. Bir iş adamı olduğu için ülkemizi de yönetebilir ve her şeyin kontrolünü yeniden sağlayabilir. Göçmenlik ve Müslümanlar hakkında pek bir fikrim yok ama görüşlerini destekliyorum. Arada benim de karşı çıktığım görüşleri oluyor ama bence o ne yaptığını biliyor ve Amerika için en iyisi neyse onu istiyor."

56 yaşındaki Randal Thom ise, "Buradayım çünkü gerçekten Donal Trump’ı destekliyorum. Deniz Piyadesi olarak görev yaptım ve biz gazileri destekleyen bir başkumandanın gelmesini uzun zamandır bekliyorduk. Bence Trump’ın yaralı askerler için bu konuşmayı yapıyor oluşu harika. Donald Trump ülkemizdeki gidişatı yeniden rayına oturtmak ve ülkemizi güçlendirmek için en büyük umudum. Sadece askeri açıdan değil, hepimizi bir araya getirmek ve ülkemizi tek bir ulus olarak geri getirmek için. Suriye konusunda, göçü durdurmak için, göçü kontrollü bir şekilde teftiş etmek için olan görüşlerini destekliyorum. Ayrıca güvenli bölgeler oluşturma ve Amerika’nın bu bölgelere insanları korumak için girmesini destekliyorum. Lübnan’da yaptığımız gibi 1980’lerdeki iç savaşta Amerika ülke içinde güvenli bölgeler oluşturulması için yardım etmişti. Ve iç savaş bittiğinde oradaki insanlar evlerine dönebildi. Ben bu fikrin doğru olduğunu düşünüyorum. Trump güvenli bölgeler oluşturulması gerektiğini söylüyor. Ben de bunun en kolay, en verimli ve en tasarruflu çözüm olduğuna inanıyorum. Böylece Suriye’de savaş bittiğinde, ülkelerinin içinde olan güvenli bölgelerden kendi evlerine dönebilecekler. Buraya gelip bizim kültürümüze alışmaları gerekmiyor TrumP yarışta olmasaydı, Mike Huckabee’yi düşünürdüm, dini görüşleri nedeniyle. Ama büyük bir ihtimal Rand Paul’e oy verirdim. Anayasa’ya olan bağlılığını beğeniyorum" şeklinde konuştu.

26 yaşındaki Strauss Walljasper, "Trump’ı seviyorum. Trump’ın fotoğrafı var bende ve bu elimdeki gazetenin kapağı olarak yayınlardım. Donald Trump’ı destekliyorum ve onun için oy kullanacağım. Trump'ı seviyorum çünkü o akıllı, zengin ve Amerika’yı yeniden güçlü bir ülke yapmak için çalışıyor. Onun ismini taşıyan kuleler var. Onları seviyorum. Yanımda babam var Donald Trump, Sarah Palin ve arkadaşım Chris’i destekliyorum" diyor.

64 yaşındaki Don Allison, Donald Trump’ın bütün görüşlerini destekliyorum. Sınır konusunda, göçmenler konusunda, sağlık sistemi konusunda, gaziler konusunda… Kendisi diğer adaylardan daha fazla şeyler yaptı. Bence bir sonraki başkanımız Trump gibi güçlü biri olmalı. IŞİD ve Müslümanları gelişini engellemek konusunda ne istediğini anlayabiliyorum. Bu kriz geçici bir durum, ve şu aşamada iyileri ve kötüleri de ayırt edemiyoruz. Anlayabildiğimizde buyursunlar gelsinler. Ama o zamana kadar gelmesinler. Benim çok yakın bir arkadaşım Suriyeli ve oradaki ailesinin başına ne geldiğini bilmiyor. Çok üzücü bir durum, o yüzden ne söylesem bilmiyorum" şeklinde konuştu.

48 yaşındaki Jason Walljasper ise, "Trump’ın en beğendiğim özelliklerinden biri, o pek çok aday veya başkan gibi bir avukat değil. Bence başkan olarak her şeyi kötüleştiren yeteri kadar avukat gördük. Bir iş adamı olarak çok deneyimi var. Siyasi sistemimizde profesyonel siyaset adamı olmak dışında bir işle uğraşmış çok az insan var. Gerçek dünyada çalışmış, bizim gibi çalışmış insanlara ihtiyacımız var. Ben pek çok çatışmada, pek çok bölgede savaşmış bir askerim. Bu türlü kararları almak çok zor. Diğer adaylara bakıyorum ama bizim bir söz verdiğinde yerine getiren birine ihtiyacımız var. Dış politika gerçekten çok karmaşık bir konu. Meksika sınırını kapamalıyız, bu bir zorunluluk. Diğer adayların uyuşturucu maddelerin kullanımı konusundaki tedavi ve sağlık hizmetleri hakkındaki konuşmalarını dinledim ama bu maddelerin sınırın öbür tarafından geliyor ve sınır açık kaldığı sürece de uyuşturucular ülkemize gelecek ve sorunlar devam edecek. Mülteci krizini anlayabiliyorum ancak Amerika’daki durum şu: Şu an bu bölgeyi gezseniz pek çok evsiz ve aç insan göreceksiniz. Hava burada şu an çok soğuk, rüzgar sert esiyor ve bu soğukta dışarıda uyuyan Amerikalılar var. Üzgünüm, 19 trilyon dolar borç içindeyiz ve yeterli kaynağımız yok. Yardım etmek isteriz ama kaynağımız yok Trump olmasaydı, Hauckabee yi düşünürdüm. Geçmişte de Rick Santorum’a oy verdim. Bu iki kişiyi düşünebilirdim" diyor.

66 yaşındaki Jane Lynch, Şu an kararsızım, daha kime oy vereceğimi bilmiyorum. Bu üniversitede çalışıyorum. Bu toplantı benim için şu an eğitici bir deneyim. Sadece izleyip neler olduğunu, Trump’ın neler diyeceğini öğrenmek istiyorum. Meksika sınırına tel örgü çekmek istediğini ve göçmenleri istemediğini biliyorum. Genelde söyledikleri yanlış anlaşılıyor ama ayrıntısıyla açıkladığında anlam verebiliyorsunuz. Bazı insanların gelmesini istemiyoruz ve ben bu görüşlerin bazılarına katılıyorum ve bence de bazı kısıtlamalar olmalı. Ama Amerika kültürlerin bir araya geldiği buluştuğu bir yer. Bu yüzden bu konu çok ince bir çizgi. Pek çok Müslüman arkadaşım var. Burada yaşıyorlar ve hepsi Amerikan vatandaşı. Kötü olanlar topluluğun bütünlüğü değil bazıları. Ülkemizi korumalıyız ama herkesi bir tutamazsınız. Ailemden biri olarak gördüğüm pek çok Müslüman arkadaşım var. Hepsi yıllardır Amerika’da ve aileleri var. Bu yüzden ben Müslümanların ülkemize gelmesine açığım. Bir üniversitede çalışıyorum ve eğitim dünyasında tüm görüşlere, herkese açık olmanız gerekir. Ancak ben de kim iyi kim kötü bilmek istiyorum. Trump’ın söylediği pek çok şeyin doğru olup olmadığından emin değilim ama pek çok kişinin duymak istediklerini söylüyor.Yarış başladığında görüşlerini yumuşatacağını düşünmüyorum. Şu an nasılsa adaylığı kesinleşirse yine öyle olacak. Geçmişte Obama’ya destek verdim, ama şu an herkesin görüşüne açığım, hiçbir karar vermedim. Iowa’daki ön seçim toplantısına gideceğim. Evimde ne televizyon ne de bilgisayar var ve yayınlanan bu tartışma programlarının hiçbirini seyredemedim bu yüzden adayların hepsini dinlemem gerekli" şeklinde konuşuyor.

  • 16x9 Image

    Melek Çağlar

    Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG