Erişilebilirlik

Trump Kiliselere Siyasete Aktif Katılım Yolu Açtı


Başkan Donald Trump vergiden muaf kiliselerin siyasi faaliyetlerde bulunmalarını yasaklayan uygulamayı yumuşattı.

Trump bu yasağı başkanlık kararnamesi imzalayarak kaldırdı. Kararnameyle, bu yasağın uygulanmasından sorumlu olan Vergi Dairesi’nin konuyla ilgili denetim mekanizmasını gevşetmesine olanak tanınıyor.

Kararname, aynı zamanda muhafazakar dini grupların dini gerekçelerle itiraz ettikleri sağlık reform mevzuatındaki uygulamaların dışında kalmalarını da sağlıyor. Dini kuruluşlar ve kiliseler, Obamacare kapsamında, doğum kontrol gibi inançlarına ters düşen sağlık sigortası planlarını çalışanlarına alma zorunluluğundan şikayetçiydi.

Trump imzayı muhafazakar Hıristiyan grupları ağırladığı Beyaz Saray’da attı. Geçen yıl başkanlık seçimleri ile ilgili anketlerde Trump protestan Hristiyanlar arasında aldığı destekte Clinton’ı büyük farkla geride bırakıyordu.

Bir Beyaz Saray yetkilisi ise yeni yasayla değişen bir şey olmadığı görüşünde.

Beyaz Saray yetkilisi, son başkanlık kararnamesine yasal bir itiraz beklemediğini kaydetti. Ancak Amerikan Sivil Haklar Birliği (ACLU) avukatları ile İnsan Hakları Kampanyası (HRC) kararnamenin eşcinseller karşı ayrımcılık içermesi veya kadınlara doğum kontrol imkanları sunan sağlık sigortası planlarının sunulmaması halinde hemen mahkemeye başvuracaklarını açıkladı.

Trump’ın kararnamesinin amacı 1954’te yürürlüğe giren vergi düzenlemesini zayıflatmak. Yasa, kiliseler ve diğer vergiden muaf organizasyonların taraflı siyasi faaliyetlerini yasaklıyor. Eşcinsel haklar ya da kürtaj hakları konusunda taraf olmasına izin veriyor. Ancak politikacılara açıktan destek vermelerini yasaklıyor.

Uygulama nedeniyle bugüne kadar sadece 1992’de bir kilise vergiden muaf statüsünü kaybetti. 1992’de New York’ta bir kilise o zamanki başkanlık adayı Bill Clinton’a oy verilmemesi için çağrıda bulunan bir gazete ilanı vermişti. Clinton, ilana rağmen Başkan seçilmişti.

Muhafazakarlar uygulamananın ifade özgürlüğüne karşı olduğunu belirtiyordu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG