Erişilebilirlik

Trump Kendi Partisine Savaş Açtı


Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, müstehcen ifadelerinin ortaya çıkmasından sonra kendisini kınayıp destek vermeyi reddeden parti liderlerine savaş açtı. Trump, aralarında Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan da olmak üzere, kendisini eleştiren Cumhuriyetçi Parti’nin kıdemli üyelerini “zayıf ve etkisiz kişiler” diye tanımladı, bu kişilerden destek almamasının kendisi için daha iyi olacağını iddia etti.

Fox Haber televizyonuna demeç veren Trump, Ryan ve diğer partili Kongre üyelerini kendisine karşı çirkin bir tavır sergilemekle suçladı ve bu kişilerin başkan adaylığına destek vermeyi reddettiğini söyledi.

Donald Trump’ın bir televizyon sunucusuyla diyaloğunun duyulduğu, ancak kendisinin görülmediği 2005 yılında kaydedilen videoda, milyarder emlakçı kadınlar hakkında oldukça müstehcen, cinsel içerikli, aşağılayıcı ifadeler kullanıyor. Washington Post gazetesinin kaseti yayınlamasının ardından aralarında etkili isimlerin de bulunduğu birçok Cumhuriyetçi Partili Kongre üyesi, partinin başkan adayı olan Trump’a desteği kesmişti. Bu arada NBC televizyonu, Trump’ın videoda konuştuğu sunucu Billy Bush’u da işten çıkarma kararı aldı.

Donald Trump Twitter’da yaptığı açıklamada, prangalarından kurtulduğunu ve bundan böyle Amerika için istediği şekilde mücadele yürütebileceğini söyledi.

Fox Haber kanalı sunucusu Bill O’Reilly, Trump’a seçilmesi durumunda Kongre’de Temsilciler Meclisi Başkanı Paul Ryan ve Senatör John McCain’in desteğine ihtiyaç duyup duymayacağını sorunca, “Onlar zaten orada olacaklar, ama Ryan Temsilciler Meclisi başkanı olmayabilir” diye konuştu.

Son aylarda anketlerde düşüş yaşayan milyarder emlakçı, 11 yıl önce kaydedilen videodaki konuşmaları, erkeklerin soyunma odası muhabbetine benzetmişti.

Beyaz Saray dünkü açıklamasında, Başkan Barack Obama’nın Donald Trump’ın videoda sarfettiği cinsel içerikli sözleri “çirkin” bulduğunu ve cinsel taciz olarak yorumladığını bildirdi.

Trump bununla birlikte tartışma sırasında Hillary Clinton’a saldırdı, Demokrat Partili rakibinin, eşi eski Başkan Bill Clinton’u kendilerine tecavüz etmekle suçlayan kadınları tehdit ettiği iddiasında bulundu.

Trump, bu kadınlardan üçünü tartışma programına getirdi ve izleyiciler arasında ön sırada oturttu.

Donald Trump pazar günkü tartışmada başkan seçilmesi durumunda elektronik posta skandalına yol açan eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u soruşturmak amacıyla özel bir savcı atayacağını açıklamış ve Clinton’u hapsettirebileceği imasında bulunmuştu. Trump tartışmadan sonraki iki gün de bu söylemini sürdürdü.

Hillary Clinton ise dün Florida’da yürüttüğü kampanya sırasında Trump’ın kaset skandalına zaman ayırmadan ağırlıklı olarak küresel ısıma ve iklim değişikliği konularına ağırlık verdi ve bunun tüm dünyanın karşı karşıya olduğu acil bir kriz olduğu uyarısında bulundu. Çevreci faaliyetleriyle tanınan eski Başkan Yardımcısı Al Gore’la birlikte konuşma yapan Clinton, karbon gazı salınımlarının kısıtlanmasını öngören Paris Anlaşması’na destek verdiğini, Trump’ın ise bu anlaşmayı rafa kaldırmak istediğini söyledi. Clinton, Trump’ın küresel ısınmanın “Çin’in bir uydurması” olduğuna inandığını belirtti.

Bill Clinton döneminin başkan yardımcısı Gore, 2000 seçimlerinde Cumhuriyetçi Partili George W.Bush’a karşı mücadele verirken, Florida eyaletinde hatalı oy pusulaları yüzünden çok az farkla seçimi kaybetmişti. Dün aynı eyalette konuşan Gore, herkese seçmen kaydını yaptırma çağrısında bulundu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG