Erişilebilirlik

Trump Kendi Adalet Bakanlığını Eleştirdi: ‘Bu Bir Seyahat Yasağı'


Başkan Donald Trump, kapsamlı seyahat yasağı yerine yasağın “yumuşatılmış, siyasi açıdan doğru versiyonunu” Anayasa Mahkemesi’nden geçirmeye çalıştığı gerekçesiyle kendi Adalet Bakanlığı’na tepki gösterdi.

Trump sabah erken saatlerde Twitter üzerinden paylaştığı mesajlarda, Adalet Bakanlığı’nı Anayasa Mahkemesi’nin konuyu bir an önce görüşmesi için girişimde bulunmaya ve düzenlemenin “çok daha sert bir versiyonunun” kabul edilmesi için uğraşmaya çağırdı.

“Adalet Bakanlığı seyahat yasağının ilk haline bağlı kalmalıydı, Anayasa Mahkemesi’ne sundukları, yumuşatılmış, siyasi açıdan doğru versiyonu değil” diyen Trump, yasağın her iki versiyonunu da reddeden mahkemeleri “yavaş ve siyasi” olarak niteledi.

Trump’ın bu taleplerini Twitter dışındaki bir platformda Adalet Bakanlığı’na iletip iletmediği bilinmiyor.

Başkan Trump, Londra’daki terör saldırısının ardından seyahat yasağının uygulamaya konması çağrısını yinelemişti.

Twitter mesajlarında, danışmanlarının dile getirdiği pozisyonun aksine, hayata geçirmeye çalıştığı uygulamanın bir “seyahat yasağı” olduğunu vurgulayan Trump, “İnsanlar, avukatlar ve mahkemeler bunu ne şekilde adlandırmak istiyorlarsa adlandırsınlar ama ben yapmamız gereken ve öyle de olduğu şekilde adlandırıyorum, SEYAHAT YASAĞI” ifadesini kullandı.

Haftasonunda Londra saldırısıyla ilgili Tweet’ler atan Trump, dün de yine sosyal medya yoluyla Londra Belediye Başkanı Sadık Han’a “paniğe kapılmaya gerek yok” sözleri üzerinden tepki göstermişti. Ancak Han, Londra sakinlerine, kentte geniş çaplı polis varlığı yüzünden paniğe kapılmamaları çağrısında bulunmuştu.

Trump bu sabah paylaştığı bir Twitter mesajında da Londra Belediye Başkanı Han'ı hedef almayı sürdürdü. Trump mesajında, "Paniğe kapılmaya gerek yok açıklaması üzerinde hızlı düşünmek zorunda olan Londra Belediye Başkanı Sadık Han'dan içler acısı bahane. Ana akım medya da bunu yaymak için çok çabalıyor" dedi.

Belediye başkanının sözcüsü daha sonra bir açıklama yaparak, Han’ın Başkan Trump’ın “eksik bilgiye dayanan” twitter mesajına yanıt veremeyecek kadar meşgul olduğunu söylemişti.

Beyaz Saray’da kıdemli danışman Kellyanne Conway, medyayı Trump’ın “Twitter’da söylediği her şeyi haberleştirme takıntısına sahip olmak ama icraatlerini çok az görmekle” eleştirdi.

Başkan Trump'ın göreve gelir gelmez uygulamaya koymak istediği seyahat yasağı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan 7 ülkeden gelen kişileri, Amerika'ya üç ay boyunca almamayı amaçlıyordu. Sonradan yeniden uzatılma kapısını açık bırakan Trump'ın başkanlık kararnamesi, kimi gümrük kapılarında kapsamını aşacak şekilde uygulanmaya başlanmış ve Amerika'da yasal ikamet hakkına sahip ya da önceden vize sahibi olan kişileri de hedef almıştı. Kararname eyalet mahkemelerince geçersiz sayılmış ve ardından Trump'ın yeniden yayınladığı, içeriği gözden geçirilmiş ve kapsamı 6 ülkeye düşürülmüş diğer kararname de aynı akıbetle karşılaşmıştı. Kararname ABD Anayasa Mahkemesi'nde görüşülecek.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG