Erişilebilirlik

Trump Ford Fabrikasında Basının Karşısına Maskesiz Çıktı


Başkan Donald Trump, Perşembe günü Michigan’da otomobil üreticisi Ford firmasına ait bir fabrikayı ziyaret etti. Başkan'ın ziyaret sırasında maske takmadığı görüldü. Başkan Trump daha önceki fabrika ziyaretlerinde maske takmadığı için eleştirilmişti.

Trump fabrika ziyareti sonrasında bir muhabirin neden maske takmadığı ile ilgili sorusuna ''Arka tarafta maske taktım ama basına bunu görme zevkini tattırmak istemedim. Hem gözlüğüm hem maskem vardı'' yanıtını verdi. Trump açıklama yaptığı alanda maske takmamasını ise ''Burada gerek yok. Herkese test yapıldı. Bana da test yapıldı. Hatta daha bu sabah yaptırdım. O nedenle burada takmaya gerek yok'' sözleriyle gerekçelendirdi.

Trump Ford Fabrikasında Basın Karşısına Maskesiz Çıktı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:23 0:00

Trump, ekonomiyi canlandıracak yeni bir mali teşvik paketini destekleyebileceğini söyledi ancak paketin içeriğiyle ilgili tercihlerini paylaşmadı.

Başkan Trump, fabrika ziyareti sırasında önce yöneticiler, yerel liderler ve iş sahipleriyle buluştu. Trump, salgın karşısında savunmasız toplulukların durumu konusunda düzenlenen bir panel için siyah Amerikalı toplum liderleriyle de bir araya geldi.

Corona virüsü salgınının siyah Amerikalılar üzerindeki etkisine değinen Trump, ‘‘Ülkemiz bu görünmez düşmanla mücadele ederken Detroit’tekiler de dahil olmak üzere Afrikalı Amerikalılar çok darbe aldı. Yönetimim bu topluluklara malzeme ve kaynak temin etmek ve tüm Afrikalı Amerikalılar’ın ve tüm Amerikalılar’ın güvenliğini ve ekonomik fırsatlarını korumak için çalışıyor’’ dedi.

Trump ayrıca Corona virüsüyle mücadele ve salgının siyah Amerikalı topluluk üzerindeki etkisine de değindi. Virüsün Çin’den kaynaklandığını hatırlatan Trump, ‘‘Bu konuyu hafife almayacağız’’ diye konuştu.

Michigan’da Çarşamba günü itibariyle 53 bin 9 doğrulanmış vaka olduğu açıklandı. Eyalet nüfusunun yüzde 14’ünü oluşturan siyah Amerikalılar eyalette yaşanan Corona virüsü ölümlerinin de yüzde 40’ını oluşturuyor.

Başkan Trump, Michigan’da bir hidroelektrik barajının yağmur sularını tutamaması sonucu 10 bin kişi evlerinden olduğu sel felaketinden de söz etti. Trump, ABD ordusu mühendis birliğinin kısa sürede acil durum ekiplerinin çalışmalarına katılacaklarını bildirdi.

Trump ve Michigan’ın Demokrat Valisi arasında Corona virüsü salgını önlemlerinin kaldırılmasının ve ekonomik faaliyetlerin başlatılmasının hızı konusunda anlaşmazlık mevcut.

Kasım ayındaki seçimlere hazırlanan Trump, eyaletlere salgın önlemlerini hafifletmeleri ve ekonomik faaliyetleri yeniden başlatmaları için baskı yapıyor.

Gretchen Whitmer
Gretchen Whitmer

Michigan Valisi Gretchen Whitmer, Demokratlar’ın başkan adayı olması muhtemel Joe Biden’ın yardımcısı olabilecek isimler arasında gösteriliyor. Ancak Whitmer’in eyalet için verdiği ‘‘evde kal’’ talimatı muhalefetle karşılaşıyor.

Son olarak Başkan Trump, eyaletin salgın karşısında posta yolu ile oy kullanılmasını kolaylaştırma planına, seçimde yolsuzluğa neden olabileceği gerekçesiyle karşı çıkmıştı. Trump eyaletin federal kaynaklarını kesme tehdidinde bulunmuş, sonra geri adım atmıştı.

Trump Seçimlerin Kaderini Belirleyen Michigan’a Gidiyor
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:20 0:00

Trump eyaletin Ypsilanti kentindeki Ford fabrikasını ziyaret etti. Fabrika, salgının ardından solunum cihazı ve koruyucu ekipman üretimi yapmaya başlamıştı.

Trump Maske Fabrikası Ziyaretinde Maske Takmadı
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00


Washington Post gazetesinin haberine göre eyaletin başsavcısı, Trump’ın ziyareti sırasında maske takmasının yasal bir yükümlülük olduğunu söyledi.

Eyalet Başsavcısı’ndan Trump’a maske mektubu

Trump’a açık bir mektupla hitap eden Michigan’ın Demokrat Başsavcısı Dana Nessel, kamuoyu önüne sık sık maskesiz çıkan Trump’tan Vali Gretchen Whitmer’in çıkardığı maske talimatnamesine ve Ford şirketinin zorunlu maske uygulamasına uymasını istedi.

Başkan’ın Ford tesisini ziyaret etmesinin engellenmeyeceğini belirten Başsavcı ‘‘Ancak sizden yüz maskesi takarak Ford’da çalışanların büyük emeklerine ve eyalet genelindeki çabalara saygı göstermenizi istiyorum’’ ifadelerini kullandı.

2016 yılındaki seçimde az farkla kazandığı Michigan eyaleti Trump için bu yıl da seçim mücadelesinin önemli duraklarından. Trump, 1988’den bu yana eyaleti kazanan ilk Cumhuriyetçi aday olmuştu.

Başkan Trump, Corona virüsü salgınının ortaya çıkmasından bu yana başkent Washington dışına çok az çıktı. Siyasi olarak önemli Arizona ve Pennsylvania gibi eyaletlere odaklanan Trump, geleneksel seçim mitinglerine ise salgın nedeniyle ara verdi.

Trump ve otomobil üreticisi Ford şirketinin arası, Ford’un 2019 yılının Temmuz ayında California eyaletinin katı yakıt ekonomisi standartlarını kabul etmesinin ardından yaklaşık bir yıldır gergin.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG