Erişilebilirlik

Trump Karşıtı Kadınlar Yürüyüşü'ne Ünlü Akını


Trump Karşıtı Kadınlar Yürüyüşüne Ünlü Akını
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:55 0:00

Trump Karşıtı Kadınlar Yürüyüşüne Ünlü Akını

ABD’nin 45. Başkanı Donald Trump’ı protesto için Washington’a gelen on binlerce gösterici, Cumartesi günü boyunca sokakları işgal etti. ABD Kongresi önünde yapılan “Women’s March” yani Kadınların Yürüyüşü protestosuna erkekler de büyük ilgi gösterdi.

New Hampshire’dan gelen Cliff isminde bir protestocu Donald Trump’ın, kadınların haklarını ellerinden almaya çalıştığını söyledi. Protestocu, “Bence Trump kadınların seçme hakkını ve bedenlerinin kontrolünü almak istiyor. Aile planlaması bütçesini iptal etmek istiyor. Bence Trump, kadınları kendinden aşağıda gördüğü, emrinde gördüğü bir dünyada yaşıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyorum” dedi.

Pembe bereleriyle Kongre’den Beyaz Saray’a giden Pennsylvania caddesini dolduran göstericilere, ünlü isimler de destek verdi. Bu isimlerden biri de oyuncu Scarlett Johansson oldu.

Göstericilere seslenen Johansson, “Başkan Trump, size oy vermedim. Yine de seçilmiş başkan olduğunuzu biliyorum ve size destek vermek istiyorum ama önce sizin beni desteklemenizi istiyorum. Kız kardeşime destek verin, anneme, en iyi arkadaşıma, tüm kız arkadaşlarımıza destek verin. Bugün burada olan ve bundan sonraki adımlarınızın hayatlarını nasıl etkileyeceği konusunda endişelenen erkeklere ve kadınlara destek verin. Kızımı destekleyin. Kızım yaptığınız atamalar nedeniyle ileriye değil geriye giden bir ülkede yaşamak zorunda kalabilir ve kendi bedeni üzerine karar verme hakkına sahip olmayabilir, ki kızınız Ivanka bu ayrıcalığa sahipti” diye konuştu.

Kadın haklarının en büyük savunucularından olan ve ülkede makyajsızlık hareketini başlatan Alicia Keys de sahneye çıkarak tüm göstericileri kucakladı.

Keys, “Size cesaretiniz, kadınlığınız ve gücünüz için çok teşekkür etmek istiyorum. Haydi hep beraber kadına özgü güzellikleri onurlandıralım. Bizler anneyiz, bakıcıyız, sanatçıyız, eylemciyiz. Bizler girişimcileriz, doktorlarız, endüstri ve teknoloji liderleriyiz. Potansiyelimiz sınırsız ve yükseliyoruz” ifadelerini kullandı.

Pop müziğin kraliçesi Madonna da Washington’a gelerek göstericilere umut aşıladı. Madonna, “Galiba fazla rahat davrandık; adaletin ve iyiliğin kazanacağını düşünmek gibi bir hata yaptık. Evet iyilik bu seçimde belki kazanamadı ama iyilik sonunda galip gelecek. Bugün, hikayemizin başladığı gündür ve sona daha ulaşmadık” diye seslendi göstericilere.

Pembelerle donanmış gösteriye bu isimlerin yanı sıra Cher, America Ferrera, Katy Perry, Jessica Chastain ve daha bir çok ünlü katıldı. En sürpriz isim ise eski Dışişleri Bakanı John Kerry oldu. Geçen hafta görevinden ayrılan Kerry, köpeğiyle birlikte halkın arasına karıştı. Göstericiler, Kerry’ye teşekkür etti.

  • 16x9 Image

    Dilge Timoçin

    Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler mezunu Dilge Timoçin mesleğe 2000 yılında NTV'de başladı. 2008'de Habertürk TV'ye transfer oldu, dış haber sorumlusu olarak görev yaptı. ShowTV'de dış haber editörü ve spiker olarak çalışan Timoçin, sonrasında Al Jazeera Türk'e geçti; Al Jazeera İngilizce için prodüktörlük yaptı. Dilge Timoçin VOA Türkçe'ye katılmadan önce Reuters, Deutsche Welle gibi yabancı basın kuruluşlarıyla çalışıyordu

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG