Erişilebilirlik

Trump İstihbarat Şeflerinden Rusya Soruşturmasını Reddetmelerini İstedi mi?


Amerikan medyasına göre Başkan Donald Trump ülkenin üst düzey iki istihbarat şefinden Rusya’nın seçim kampanyasına müdahalesini araştıran soruşturmaları reddetmelerini istediklerini belirtti. İstihbarat şefleri ise bu isteği uygunsuz bularak reddetti.

Trump bu isteğini ayrı olarak Mart ayında Ulusal İstihbarat Direktörü Daniel Coats ve Ulusal Güvenlik Dairesi’nin (NSA) başkanı Oramiral Michael Rogers’a iletti. Trump, onlardan Rusya’nın seçimi kazanması için yardımcılarıyla olayları organize ettiği yönündeki suçlamaları reddetmelerini istedi.

Trump, Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) eski başkanı James Comey’nin kuruluşun bu yönde soruşturma yürüttüğünü açıklamasının ardından Coats ve Rogers’tan yardım istedi.

Coats bir Kongre komisyonu oturumunda haberi yalanlamadı, fakat yorum yapmaktan kaçındı.

Coats, Trump kampanyasının Rusya ile bağlantısı konusunda doğruya ulaşmak için bazı soruşturmaların devam ettiğini, ülkenin diğer konularla uğraşabileceğini belirtti.

Beyaz Saray Trump’ın Coats ve Rogers ile görüştüğü yönündeki haberlerle ilgili olarak yorum yapmaktan kaçındı.

Beyaz Saray sözcüsü, “Beyaz Saray bazı insanlardan yasadışı sızıntıları ne teyit eder, ne de reddeder. Başkan, gündemine odaklanmaya devam edecek” diye konuştu.

Trump, Comey’yi iki hafta önce görevden almıştı. Trump, görevden alırken “Rusya meselesini” düşündüğünü belirtti. Trump, Demokratlar’ın seçim yenilgisinin acısını muhtemel Rusya-Trump bağlantısıyla çıkarmaya çalıştığını belirtiyor.

Trump’ın Comey’den bağlılık istediği, Comey’nin de bunu kabul etmediği haberleri çıkmıştı. Haberlerde Trump’ın Comey’den Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn ile ilgili soruşturmayı bırakmasını istediği yer almıştı.

Bazı Demokratlar Trump’ın davranışlarının yargıya müdahale olduğunu belirttiler. Bu azil suçu anlamına geliyor.

Geçen hafta Adalet Bakan yardımcısı Rod Rosentein, FBI eski başkanı Robert Mueller’ı Rusya’nın Trump’ın ekibiyle muhtemel işbirliği araştırması için özel yetkili olarak atamıştı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG