Erişilebilirlik

Trump: “İstihbarat Direktörü Suçlamaları Kınadı”


Amerika’nın yeni seçilen başkanı Donald Trump bu sabah twitterdan yayınladığı bir mesajda Amerikan Ulusal İstihbarat Direktörü James Clapper’ın kendisini telefon ile aradığını duyurdu. Trump, istihbarat direktörünün kendisine, Salı akşamından bu yana bazı basın yayın kurumlarında yer alan ve Rusya’nın elinde Trump ile belgeler ve uygunsuz video kaydı olduğu yönündeki suçlamaları kınadığını yazdı.

Clapper: “Suçlamaların yayılmasından Amerikan İstihbaratı sorumlu değil”

Clapper, Çarşamba günü istihbarat servislerinin söz konusu bilgilerin güvenilirliğiyle ilgili bir yargıya varmadığını söyledi.

Clapper ayrıca Trump’ın suçlamaların yayılmasından Amerikan istihbaratını sorumlu tutmasını reddetti.

İstihbarat servisleri iddiaları Başkan Barack Obama ile Donald Trump’ı bilgilendirmeye değer bulmuştu.

İddialar ilk Buzzfeed’de yayınlanmıştı

İlk olarak Buzzfeed adlı internet sitesinin duyurduğu haberde Rus istihbaratının elinde Donald Trump’ı zorda bırakacak belgeler ve bazı video kayıtları olduğu iddia edilmişti. Donald Trump hem sosyal medyadan hem de dün düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada söz konusu iddialar için “yalan ve utanç verici” ifadelerini kullanmıştı. Trump ayrıca basın toplantısında bu raporlar ile ilgili haber yapan CNN televizyonu muhabiri ile tartışmış ve muhabirin soru sormasın izin vermemişti. Buzzfeed sitesi için de “bu yaptıkları yalan haberin bedelini ödeyecekler” şeklinde ifadeler kullanmıştı.

Suçlamaların kaynağı kayıplara karıştı

Öte yandan söz konusu iddiaların çıkış noktası raporu sızdırdığı iddia edilen eski İngiliz istahbarat uzmanı ve Londra’da bir istihbarat şirketi sahibi Christopher Steele’nin bir haftadır ulaşılamaz durumda olduğu belirtiliyor. İngiliz yayın kuruluşu BBC, Steele’nin bir hafta önce evinden ayrıldığını hatta evindeki kedilerini dahi komşularına emanet ettiğini ve kendisine şu an ulaşılamadığını haber yaptı.

Steele’in özel şirketinin Rusya’da çeşitli danışmanlık faaliyetleri yürüttüğü Donald Trump ile ilgili istihbarat raporunu İngiltere’nin Moskova Büyükelçiliği’ne gönderdiği ileri sürülüyor.

Trump: 'İstihbarat Direktörü Suçlamaları Kınadı'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:06:39 0:00

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG