Erişilebilirlik

Trump İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs’e Taşımayı Erteledi


Başkan Donald Trump, Amerika’nın İsrail’deki büyükelçiliğini Kudüs’e taşımaktan “şimdilik” vazgeçti.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Trump’ın büyükelçiliğin Tel Aviv’den Kudüs’e taşınmasını öngören yasanın uygulanmasını ertelediği belirtildi.

Trump’ın 6 ayı kapsayacak bu kararıyla ABD büyükelçiliği en azından şimdilik Tel Aviv’de kalmaya devam edecek. Başkan Trump, seçim kampanyası döneminde, Kongre’nin 1995 tarihinde çıkardığı ancak uygulamaya konulmayan yasa doğrultusunda büyükelçiliği Kudüs’e taşıma sözü vermişti.

Beyaz Saray’ın açıklamasında, Trump’ın bu kararıyla ilgili olarak, “Hiç kimse bu adımı Başkan’ın İsrail ve ABD-İsrail ittifakına güçlü desteğinden geri adım attığı şeklinde görmemeli” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada şunlar kaydedildi: “Başkan Trump, bu kararı, Amerika’nın ulusal güvenlik çıkarlarını savunma yükümlülüğünü yerine getirme noktasında, İsrail ve Filistinliler arasında bir anlaşmanın başarılı şekilde müzakere edilmesi şansını azami seviyeye yükseltmek için aldı. Ancak büyükelçiliği taşıma niyetini defalarca dile getirdiği üzere, soru, bunun olup-olmayacağı değil, sadece ne zaman olacağı.”

Trump’ın yasanın uygulanmasını erteleyip-ertelememe konusunda karar vermesi için bugün son gündü. Amerika’da her iki partiye mensup başkanlar yıllar boyunca bu yasayı her altı ayda bir ertelediler.

İsrail, Kudüs’ü başkenti olarak kabul ediyor ancak Filistinliler ise doğu Kudüs’ü gelecekteki bir devletlerinin başkenti olarak görüyor.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG