Erişilebilirlik

Trump IŞİD’e Karşı Tek Taraflı Zafer İlan Etti


Başkan Donald Trump, IŞİD’in tamamen yenilgiye uğratıldığını açıkladı. Buna karşın, Suriye’de ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri (SDG) çatışmaların hala devam ettiğini savundu.

Florida'da konuşan Trump, ABD destekli yerel güçlerin Suriye’de IŞİD’i son kalelerinden de çıkarttığını söyledi. Trump öncesi ve sonrası haritalarıyla IŞİD’in Suriye’deki gerilemesini ortaya koydu. Başkan Trump daha önce de birkaç kez IŞİD'e karşı zafer ilan etmişti ancak askeri yetkililer IŞİD'e karşı hala temkinli olunması görüşündeydi.

SDG’den hafta içinde yapılan bir açıklamada da, Salı gününden bu yana IŞİD'in Suriye'deki son kalesi olan Bağuz'da çatışmaların sona erdiği ve yer altına sızan militanları arama çalışmalarının tamamlanmasıyla IŞİD'in Suriye'deki yerleşim bölgelerinden tamamen temizlendiğini açıklayacakları bildirilmişti.

Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Başkanlık uçağı Air Force One’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Başkan Donald Trump’ın gelişmeyle ilgili olarak Savunma Bakan Vekili Pat Shanahan tarafından bilgilendirildiğini söyledi.

Trump Beyaz Saray'dan gelen açıklama sonrası Twitter'dan "örgütün interneti neredeyse herkesten iyi kullandığını ancak IŞİD propagandasına alet olan herkesin her düzeyde kötü bir şekilde darbe aldığını belirtti. Trump "Hayran olunacak hiçbir tarafları yok. Her zaman kötü niyetli şekilde bir umut ışığı göstermeye çalışacaklardır ama kaybettiler ve zar zor nefes alıyorlar. Kendi hayatlarınızı ve ailelerinizin hayatını mahvetmeden önce düşünün" ifadelerini kullandı.

Ancak Trump’ın açıklamasından kısa bir süre sonra Suriye Demokratik Güçleri sözcüsü Mustafa Bali VOA Kürtçe Servisi’ne IŞİD ile çatışmaların Bağuz’da elinde kalan son noktada hala devam ettiğini ve takviye hava saldırılarının düzenlendiğini söyledi.

Daha önce de Suriye Demokratik Güçleri’nden başka yetkililer de IŞİD’e karşı mücadelenin henüz bitmediği konusunda temkinli olunması gerektiği mesajını vermisti. Perşembe günü geç saatlerde de ABD liderliğindeki koalisyon VOA’ye yaptığı yazılı açıklamada “DAEŞ mümkün olduğu kadar çatışmaya devam etme niyetinde olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullanmıştı.

Koalisyon IŞİD militanlarını, çocukları canlı kalkan olarak kullanmakla suçladı.

Perşembe günü yayınlanan ve IŞİD’e ait medya oluşumunun logosunu taşıyan bir görüntüde Bağuz’da kendisini Ebu El Harith El Ensari olarak tanıtan bir militan, Batı ülkelerindeki militanlara örgüt adına saldırılar düzenlemeleri çağrısında bulunmuştu.

Suriye Demokratik Güçleri, Suriye’de terör örgütünün elinde kalan son bölgeyi de ele geçirmek üzere yürütülen operasyonda Bağuz kasabasını kuşatmıştı. Yetkililere göre Irak’tan getirilen Kürt özel kuvvetleri de operasyona destek verdi.

Suriye Demokratik Güçleri’ne göre son operasyon başladığından bu yana 5 bin IŞİD militanı ya teslim oldu ya da yakalandı. 1300 militan da çatışmalarda öldürüldü.

IŞİD’e yönelik operasyon başladığından bu yana çoğu IŞİD mensuplarının aile fertleri olmak üzere 30 bin sivil Bağuz’dan kaçtı.

Resmi açıklama yapılmış olmasına karşın ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri IŞİD’in hala ya uyuyan hücreler ya da aktif ve gizli bir direnişin parçası olan on binlerce savaşçısının olduğu konusunda temkinli olunması gerektiği mesajını veriyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG