Erişilebilirlik

Trump Dünya Liderleriyle Kuzey Kore’yi Konuştu


Başkan Donald Trump, Kuzey Kore’nin son nükleer denemesini İngiltere, Avustralya ve Çin liderleriyle yaptığı telefon görüşmelerinde ele aldı.

Beyaz Saray, İngiltere Başbakanı Theresa May, Avustralya Başbakanı Malcolm Turnbull ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'le görüşmelerinin içeriğine dair yazılı açıklamalar yaptı.

Açıklamaya göre, Trump İngiltere Başbakanı May’a, “Şu anda Kuzey Kore’yle konuşmanın zamanı olmadığını” vurguladı ve “Amerika’yla müttefiklerini savunmak için tüm seçeneklerin masada olduğunu” vurguladı.

Trump ve May, “Kuzey Kore üzerindeki diplomatik ve ekonomik baskının artırılması” konusunda birlikte çalışmaya devam etme yönünde mutabık kaldı.

Trump’ın Turnbull’la görüşmesinde de iki liderin, “Kuzey Kore’nin nükleer silahlardan arındırılması yönündeki ortak çabaları artıracaklarını vurguladığı” belirtildi.

Açıklamada Başkan Trump’ın, “Amerika ana kıtası, Amerika’ya ait bölgeler ve müttefiklerini eldeki tüm diplomatik ve askeri kabiliyetleri kullanarak savunmaya” yönelik taahhüdünü yinelediği de kaydedildi.

Trump'ın Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’le de görüşmesinde de, iki liderin, Kuzey Kore'nin "provokatif ve istikrar bozucu son hareketiğini" kınadıkları belirtildi.

Beyaz Saray açıklamasında, Trump ve Xi'nin, Kuzey Kore'nin izlediği yolun dünyaya tehlike oluşturduğu ve kendi çıkarına olmadığına dikkat çektikleri kaydedildi.

Açıklamaya göre iki lider, aralarındaki koordinasyonu güçlendirme ve Kore yarımadasının nükleer silahtan arındırılması hedefini başarma yolunda yeni adımlar atma kararlılığını da ortaya koydu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG