Erişilebilirlik

Trump İngiltere Ziyaretini İptal Etti


Trump İngiltere Ziyaretini İptal Etti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00

Başkan Trump’ın İngiltere ziyaretini iptal etmesi Londra’da bir zafer havası estirdi. İşçi Partisi milletvekillerinden Marsha de Cordova, “Trump bizim barışçı protestolarımızdan çekinmiş olmalı. Bu da bizlerin değerlerine ne kadar bağlı bir millet olduğumuzun göstergesi. Irkçı ve bölücü söylemlerin, nefretin bu topraklarda hayat bulmayacağını gösteriyor” dedi.

Trump Şubat ayının ikinci yarısında İngiltere’ye bir ziyaret planlıyordu. Daha plan halindeyken bile ırkçılık karşıtları ve Müslümanlar’ın destekçileri bu ziyareti istemediklerini belli etmişlerdi. Resmi ziyaret seklinde düzenlenecekken normal bir çalışma ziyaretine indirgenmesi de Trump’ın hoşuna gitmiyordu. Karşılıklı gerginliğin nasıl sonuçlanacağı merak konusuydu.

Trump sık sık kullandığı Twitter hesabından İngiltere’nin yerel saatle gece yarısına yaklaştığı sırada haberi verdi. “Ingiltere ziyaretini iptal ediyorum.” Twitte aynen şunları yazdı:

“Obama yönetiminden kalma kararların çok da meraklısı değilim. Londra’nın en güzel yerindeki ABD büyükelçilik binası muhtemelen çerez parasına satıldı. Yeni yerinde de 1 milyar 200 milyon dolar harcanarak yapılan binanın açılışında kurdela kesecek halim yok. Çünkü kötü bir karar. HAYIR!”

Trump bu tweetinde İngiltere’ye gelmeyecek olmasını yeni büyükelçilik binasını beğenmemesine bağlamıştı. Ancak İngiltere’deki yansımalar hiç de Trump’in ifade ettiği gibi değil. Manşetler, Trump’ın olası protesto eylemlerinden çekindiğini yazıyor. Zaten “çerez parasına satılan eski bina” konusunda da bir bilgi eksikliği olduğu konuşuluyor. Eski bina, Obama daha başkanlık koltuğuna oturmadan bir yıl önce, 2008’de satılmış ve yeni binanın şimdiki yerinin alınışıyla da Obama’nın bizzat ilgisi yok.

Trump resmi ziyaretinin çalışma ziyaretine indirgenmesinden, Kraliçe’yle görüşemeyecek olmasından ve kendisini coşkulu bir kalabalığın karşılamayacak olmasından da hoşnut görünmüyordu mesajlarında. Ancak kimse bu gerilimin nasıl sonuçlanacağını net bir şekilde kestiremiyordu.

İngiltere’deki muhaliflerse her seferinde bu ziyareti istemediklerini belli ediyor ve en az iki milyonluk bir kalabalıkla Trump’ın karşısına çıkacaklarından söz ediyorlardı.

Trump’in kendine göre geçerli de olsa bu ziyareti iptal etmesi Trump karşıtları arasında büyük bir zafer olarak görülüyor.

Buarada Trump yapmayacaksa açılışı kim yapacak? Büyükelçiliğin sitesinde bu açılış için görevlendirilen isim Dışişleri Bakanı Rex Tillerson. Trump kabinesinin dışişleri bakanı, kurdelayı kesecek isim.

Bu arada “madem başkan gelmiyor, o halde balmumu heykelini koyalım” fikriyle Madam Tussoud Müzesi yetkilisi Claire Tracy Büyükelçilik binasının önünü Trump’sız bırakmadı.

Selfie meraklıları Trump heykelinin etrafına toplanmaya başladı bile.

Bakalım bu manzaraya Trump ne diyecek? Şimdi gözler yine Twitter’da.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG