Erişilebilirlik

Trump’ın Yorumları Futbol Sahalarını Karıştırdı


ABD Ulusal Futbol Ligi’ndeki oyuncuların milli marş sırasında diz çökerek protesto gösterisi yapmasını sert şekilde eleştiren Trump, protestoların arkası kesilmeyince Twitter’daki sert yorumlarına yenilerini ekledi.

Başkan Donald Trump, sabah erken saatte attığı tweetler’le Ulusal Futbol Ligi’ne (NFL) yüklenmeye devam etti. Son olarak Dallas Cowboys, Pazartesi gecesi oynanan maç öncesinde Trump’ın açıklamalarını protesto etmek amacıyla kol kola girerek takım halinde diz çöktü. Oyuncular daha sonra milli marş çalınmaya başladığında ise ayağa kalktılar.

Hafta başında Trump, Ulusal Futbol Ligi’ndeki takımların sahiplerine milli marş çalındığı sırada ayağa kalkmayan oyuncuları kovmaları çağrısında bulunmuştu. Bu takımların oyuncularının çoğunu siyahlar oluşturuyor.

Protesto geçen yıl San Francisco 49ers eski oyuncusu Colin Kaepernick’in Amerika’da azınlıklara yapılan ayrımcı muameleye ve polis şiddetine dikkat çekmek için milli marş sırasında ayağa kalkmamasının ardından başlamıştı.

Yüzlerce oyuncu Pazar ve Pazartesi günleri milli marş sırasında oturarak, diz çökerek, ya da kollarını birbirine kenetleyerek Trump’ın yorumlarını protesto ettiler.

Trump Pazartesi günkü Twitter yorumlarında diz çökme meselesinin ırkla değil Amerikan bayrağına saygıyla alakası olduğunu söyledi.

NFL’deki takım sahiplerinin çoğu oyuncuların lehine açıklama yaptı. Bazıları sahada oyuncularla kol kola girerek protestolara destek verdi.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders ise Trump’ın ulusal onuru korumanın önemine inandığını hatırlattı ve “Başkan için öncelikli olan bayrağı, milli marşı, ordudaki kadın ve erkeklerimizi desteklemek” dedi.

Trump’ın yorumlarına karşı yapılan futbolcu protestolarına tribünlerden karışık tepkiler geliyor. Bazıları protesto eylemlerine katılan oyuncuları yuhalarken bazıları ise alkışlarla onlara destek veriyor.

Protestolar farklı biçimlerde devam ediyor. Buffalo Bills oyuncularından Lorenzo Alexander da Pazar günü milli marş sırasında diz çökenlerden biriydi. Alexander, bir sonraki maçta tekrar ayakta duracağını söyledi: “Diz çökmem ordumuzu desteklediğim gerçeğini değiştirmez. Ben bir vatanseverim. Ancak bu ülkede bazı toplumsal eşitsizlikler olduğunun da farkındayım ve bugün diz çökerek kardeşlerimi desteklemek istedim” dedi.

Seattle Seahawks ve Tennessee Titans da milli marş çalınırken sahaya çıkmadı.

New England Patriots futbol takımının sahibi Robert Kraft da Trump’ın yemin töreni için 1 milyon dolar bağış yapmış olmasına rağmen Başkan’ın yorumlarından büyük hayal kırıklığına uğradığını söyledi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG