Erişilebilirlik

Trump'ın 'Yerli Malı Haftası' Girişimi Tutacak mı?


Trump'ın 'Yerli Malı Haftası' Girişimi Tutacak mı?
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Trump yönetimi Amerika’da üretimin önemine dikkat çekmek ve denizaşırı ülkelerdeki üretimi yeniden ülkeye çekmek konusundaki politikasını ön plana çıkarmak için “yerli malı” haftası başlattı. Ancak bu noktada Trump ailesine ait çok sayıda şirketin, başta Çin malı olmak üzere diğer ülke mallarını kullanması eleştirilere neden oluyor.

Beyaz Saray’daki yerli malı etkinliğinde, 50 eyaletten gelen ürünler sergilendi.

Connecticut eyaletinde üretilen başkanlık helikopteri Marine One’ın görüntüleri de monitörlerden yansıtıldı.

Başkan Donald Trump da etkinlik için getirilen Wisconsin’da imal edilen bir itfaiye aracına binerek, medyaya poz verdi.

Dakikalar sonra da Trump 17 Temmuz’u yerli malı haftasının başlangıcı ilan eden kararnameyi imzaladı ve “İşin zor kısmını hallettik” dedi, çünkü bu imza ile bazı kısıtlamalar kaldırılmış oldu.

Demokratlar ise Başkan Trump’ın “Amerika Malı” haftası uygulamasını bir ikiyüzlülük örneği olarak adlandırıyor ve “Başkan ders vereceğine uygulamada bir iki örnek göstersin” diyor: “Eğer birilerine akıl verecekseniz önce kendinizden başlayın. Trump marka gömlek ve kravatlar nerede üretiliyor? Çin’de. Trump marka mobilyalar nerede üretiliyor? Türkiye’de.”

Ivanka Trump markasını taşıyan tekstil ürünleri denizaşırı ülkelerde üretiliyor ki bu durum Beyaz Saray’daki basın toplantısında da muhabirler tarafından defalarca dile getirildi: “Bazı ürünlerin bu ülkede pazarı olmayabilir. Ancak diğer birçok şeyde olduğu gibi eğer yeterli talep olursa birileri fabrika kurar ve bu ürünleri üretmeye başlar.”

Uzmanlarsa bu konunun o kadar da kolay olmadığını çünkü Amerika’nın da küresel ekonominin bir parçası olduğunu söylüyorlar: “Tedarik zinciri, artık duvarları, sınırları ve okyanusları aşmış durumda. Sonuç olarak Amerika’daki bir mağazada tüketiciye ulaşan bir ürün beş veya 6 hatta 10 farklı ülkenin katma değeriyle geliyor.”

Ancak Beyaz Saray mevcut eleştiriler sebebiyle korumacı gündeminden vazgeçmiyor ve büyük Amerikalı şirketlerle işbirliği halinde uzun yıllardır süregelen uluslararası ticaret anlaşmaların koşullarını terse çevirmenin yollarını arıyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları, gerilim artıyor – 23 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG