Erişilebilirlik

Trump'ın Yeni FED Başkanı Adayını Açıklaması Bekleniyor


Üst düzey yetkililerin açıklamalarına göre, Başkan Trump’ın ABD Merkez Bankası FED’in yeni başkanı olması için Jerome Powell’ı aday göstermesi bekleniyor.

Merkez sağcı bir Cumhuriyetçi Partili olarak bilinen Powell’ın, FED’in şu anda yürüttüğü kademeli faiz artışı politikasına devam etme yanlısı olduğu belirtiliyor.

Ancak yetkililer Başkan Trump’ın kesin karar vermediğini ve bu tercihini her an değiştirebileceklerini de söylediler.

Powell, Başkan Trump için, siyasi yelpazenin her iki tarafını da memnun edecek, orta çizgide bir aday olarak nitelendiriliyor. Ancak Başkan Trump, FED başkanlığı görevi için, bankanın şu anki başkanı Janet Yellen, Stanford Üniversitesi ekonomisti John Taylor ve eski FED yetkililerin Kevin Warsh’ı da adaylar arasında değerlendiriyor.

Powell’ın 2008 mali krizi sonrası yürütülen sıkı finansal politikaları gevşetebileceği belirtiliyor. Trump daha önceleri bu politikaların çok kısıtlayıcı olduğu konusunda şikayette bulunuyordu.

FED’in bir sonraki başkanının kim olacağıyla ilgili tartışmalar, bu hafta yapılacak FED toplantısına gölde düşürüyor.

Trump Cuma günü, FED başkanlığı için kafasında belirli bir kişinin olduğunu söylemişti. Sosyal medyada yayınladığı videoda bu kişiyi ‘harika bir iş çıkaracak biri’ olarak da nitelemişti.

Kongre’deki pek çok muhafazakar üye, Başkan Trump’a, Powell yerine Stanford Üniversitesi ekonomisti John Taylor’ı seçmesi için bir süredir ısrar ediyor. Ülkenin FED politikaları konusunda önde gelen profesörlerinden biri olan Taylor’ın daha ‘şahin’ bir politika izlemesi bekleniyor. Bu da, istihdam piyasasını desteklemek için faizleri düşük tutmak yerine, enflasyonla mücadele için faiz arttırımından yana bir politika anlamına geliyor.

Taylor’ın aynı zamanda, faiz kararları konusunda matematiksel bir formül öneren ve çokça atıfta bulunulan bir finansal politika üzerine kitabı da bulunuyor. Bu formüle ve kurala göre örneğin Amerika’daki faiz oranları, şu anki oranların en az iki katı olmalı.

Eski Başkan Barack Obama tarafından göreve getirilen Janet Yellen, 2010’dan bu yana bir başka mali krizi önlemek adına, daha sıkı mali yönetmelikler uyguluyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG