Erişilebilirlik

Trump'ın Yardımcıları 'Telekulak' İddiasının Arkasında


Trump'ın Yardımcıları 'Telekulak' İddiasının Arkasında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:37 0:00

Başkan Donald Trump'ın yardımcıları, Trump’ın Twitter’da Barack Obama’ya yönelttiği telekulak suçlamalarını savunmaya devam ediyor.

Trump, Obama’nın geçen yıl seçim kampanyaları sırasında Trump Tower’ın telefonlarını dinlettiğini iddia etmiş, hem Obama cephesi hem de Ulusal İstihbarat Dairesi'nin eski direktörü James Clapper suçlamaları reddetmişti. Trump’ın suçlamaları, Trump kampanyası ve Rusya arasında geçen yılki seçimler sırasında kurulduğu iddia edilen bağlantılarla ilgili yanıtsız kalan sorulara yenilerini ekliyor.

Başkan Trump, seçimler nedeniyle ara verilen Beyaz Saray turlarına katılan turistlere sürpriz yaptı.

Beyaz Saray Basın Sözcüsü Sean Spicer, Trump’ın Başkan Obama’yı Trump Tower’ın telefonlarını dinlettiği yönünde Twitter üzerinden yaptığı suçlamaları savunmaya devam etti.

Spicer, Trump’ın iddialarını destekleyecek kanıt olup olmadığı sorusu üzerine, “En mantıklısı, Temsilciler Meclisi ve Senato istihbarat komisyonlarına danışmak. Komisyonlar bu meseleyi ve gizli verilerin sızdırılmasıyla ilgili diğer konuları soruşturmaya çoktan başladı” diye konuştu.

Trump’ın suçlamalarını hem Obama hem de Ulusal İstihbarat Dairesi'nin eski direktörü James Clapper reddetti: “Seçim kampanyası sırasında ulusal istihbarat çevrelerinin Trump Tower’la ilgili hiçbir telefon dinleme girişimi olmadı.”

Trump, telekulak iddialarına ilişkin soruşturma istedi. Ancak hukuk uzmanı Alan Morrison’a göre birçok soru işareti var: "İlk soru hukukla değil gerçeklerle ilgili. Bu iddiaları destekleyen kanıtlar var mı? İddialar, şimdiye kadar şüpheler dışında somut bir temele oturtulamadı. Şüphe üzerine soruşturma açamazsınız.”

Kongre’deki istihbarat komisyonları ve Federal Soruşturma Bürosu FBI ise Trump kampanyası ve Rus hükümeti arasındaki olası bağları incelemeye başladı.

Senatör Dianne Feinstein gibi Demokrat Partililer daha geniş kapsamlı bağımsız bir soruşturma çağrısında bulunuyor: “Amerikan kamuoyunun bu soruşturmaya güven duyması hayati önem taşıyor. Soruşturmanın çıkar çatışması ya da siyasi etki havasından tamamen uzak olması gerekiyor.”

Cumhuriyetçi Senatör Chuck Grassley’ye göreyse soruşturma için henüz erken: “Özel soruşturmaların gerekli olduğu zamanlar vardır ama şu aşamada bunu söylemek için henüz erken.”

Rusya tartışmaları, Trump ve Beyaz Saray için büyük bir siyasi mesele halini aldı. Cumhuriyetçi strateji uzmanı John Feehery’ye göre Trump’ın Twitter kullanımı da tartışma yaratmaya devam ediyor: “Twitter kullanımı Trump’ın kişiliğinin parçası mı yoksa planlanlanmış bir stratejik hamle mi bilmiyorum. Trump durulacak mı yoksa hepimiz bu yeni normale mi alışmalıyız, emin değilim.”

Washington bir yandan hem Trump döneminde Beyaz Saray’ı, hem de başkanın Twitter hesabını yakın takip altında tutmaya devam edecek.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG