Erişilebilirlik

Trump’ın Yaptırım Adımı Kongre’yi Dizginlemek İçin mi?


Soner Çağaptay
Soner Çağaptay

Türkiye’nin Suriye’de Barış Pınarı Harekatı sürerken Amerikan Kongresi’nde Ankara’yı hedef alan yönelik kapsamlı yaptırımları içeren bir yasa tasarısının gelecek hafta gündeme gelmesi bekleniyor. Kongre’den operasyona tepkiler sürerken basın karşısına çıkan ABD Maliye Bakanı Steven Mnuchin, Başkan Trump’ın ABD'li yetkililere Türkiye’yi hedef alabilecek güçlü yaptırım yetkisi veren kararname imzaladığını açıkladı. Mnuchin “Gerekirse Türkiye ekonomisini işlevsiz hale getirebiliriz” dedi.

Bu sert adımın ne anlama gelebileceğini başkent Washington’daki düşünce kuruluşlarından Washington Enstitüsü Türkiye Araştırmaları Programı Direktörü Soner Çağaptay yorumladı. Kongre’de Türkiye’nin Suriye harekatına karşı yükselen bir baskı oluştuğuna dikkati çeken Çağaptay, Trump cephesinden bu adımın Kongre’deki bu baskıyı kontrol altında tutmak için geldiğini söyledi.

“Trump bu basıncı tutmak için kendisi yaptırım yapacakmış gibi, ya da önlem alıyormuş gibi göstermeye çalışıyor ki bu Amerikan Kongresi’nde oluşan basıncı etki altına alabilsin.”

Çağaptay, Trump yönetiminin Erdoğan’ın bir ay sonra yapacağı Washington ziyareti öncesi operasyonu bitirmesini istediğini şu sözlerle ifade etti:

“Amerika’nın siyaseti şu anda şunu Türkiye’nin operasyonuna dönük olarak ne destekliyor, ne karşı çıkıyor. Ama bir an önce çabuk bitmesini istiyor ve sivillere zarar gelmemesini istiyor. Sivillere zarar gelmeme aşaması önemli çünkü o durumda Kongre’deki baskı ve basınç artacaktır. Trump bir yandan da Erdoğan’ın 13 Kasım’da Washington’a gelmeden önce, bu yaptırım paketiyle operasyonun bitmesini arzu ettiğini ifade ediyor.”

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG