Erişilebilirlik

Trump'ın Seçim Soruşturma Komisyonu'ndan 'Açık Görüşlülük' Sözü


Trump'ın Seçim Soruşturma Komisyonu'ndan 'Açık Görüşlülük' Sözü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:15 0:00

Başkan Donald Trump tarafından seçimlerde hile yapıldığı iddiasını araştırmak üzere kurulan başkanlık danışma komisyonu ilk toplantısını düzenledi. Trump, hile iddiasının “çok şeffaf” ve açık şekilde araştırılacağı sözü verdi. Ancak Trump’ın kurduğu komisyona birçok çevreden eleştiriler geliyor. Bu çevreler, komisyonun, Başkan Trump’ın seçim hilesi iddiasına kanıt bulmak için kurulduğunu savunuyor.

Sonuçlar önceden belirlenmeyecek. Seçim hilesi iddiasını soruşturmak için kurduğu komisyon ilk kez toplanan Trump’ın mesajı bu: “Bu önemli göreve çok açık görüşlülükle ve sonuca zaten varılmamış şekilde yaklaşacaksınız.”

Seçimlerin Dürüstlüğü Hakkında Başkanlık Danışma Komisyonu’nun kurulması, Trump’ın, ülke genelindeki oylarda rakibi Hillary Clinton’ın geride kalmasının nedeninin milyonlarca kişinin yasadışı oy kullandığı iddiasına dayanıyor.

Trump bu iddiasına bir kanıt sunmadı ve komisyonun ilk toplantısı sırasındaki açıklamasında da bu iddiaya yer vermedi, bunun yerine genel anlamda seçim hilesi konusunda uyarılar yaptı.

“Yapılan her bir seçim hilesi, bir vatandaşın yasal oyunun etkisini yok ediyor ve demokrasiye zarar veriyor. Bunun olmasına izin veremeyiz.”

Trump’ı eleştiren çevrelerin birçoğuysa onun niyetlerine şüpheyle yaklaşıyor. Buna, komisyonun toplandığı mekanın birkaç adım ötesinde toplanan protestocular da dahil.

“Bu komisyonun, seçim hilesi iddiasına kanıt üretmek için özellikle kurulmuş olmasından endişe ediyoruz. Bu kişilerin söylediği kadar geniş ölçekte bir seçim hilesi mevcut değil. Azınlık seçmenlerin oylarını bastırmak için kanıt üretiyorlar.”

Ayrıca birçok eyalet, komisyonun, seçmenlere dair hassas bilgileri teslim etme talebine karşı çıkıyor.

“Vatandaşlara ait verilerin mahremiyetini ve oy kullanma hakkını korumak için yemin eden Cumhuriyetçi ve Demokrat eyalet yöneticileri, buna şiddetle itiraz ediyor.”

3 binin üzerinde kişi bu talebi protesto etmek için seçmen kayıtlarını iptal etti. Komisyon ayrıca çok sayıda davayla karşı karşıya.

Ancak komisyonun başkan yardımcısı Kris Kobach geri adım atmayacağının sözünü veriyor.

“Seçmenlerin mahremiyetine saygı duyuyoruz ve bireysel seçmenleri seçmen kütüğü verilerimizle tanımlamayacağız. Gerçeklere dayanan bulgularımızı ve seçim sistemlerimize dair tespit edebildiğimiz sistematik sorunları ortaya dökeceğiz.”

Komisyon, çalışmalarını tamamladıktan sonra seçim sürecinin temiz geçmesi konusunda tavsiyelerinden oluşan bir raporu kamuoyuyla paylaşmayı planlıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG