Erişilebilirlik

Trump'ın Seçildikten Sonraki Altı Ayı Zorlu Geçti


Trump'ın Seçildikten Sonraki Altı Ayı Zorlu Geçti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Amerikan tarihinin en ayrıştırıcı siyasi kampanyası sonrasında emlak devi Donald Trump 45. Başkan seçileli 6 ay oldu. Trump siyaseten çok farklı bir kampanya yürütse de başkanlığının ilk aylarında zorlu bir dönem geçirdi. Obama döneminde sekiz yıl boyunca Beyaz Saray’ı yöneten demokratlar da şimdi muhalefet kanadında yeni rollerinin gereği olarak direnmeye devam ediyorlar.

Başkan Donald Trump ve Cumhuriyetçi kongre üyeleri, eski Başkan Barack Obama’nın sağlık yasasını değiştirmeyi öngören tasarı Temsilciler Meclis’inde kabul edildiğinde “erken de olsa” Beyaz Saray’da zafer töreni yaptılar.

Yasa değişikliği henüz Senato’da ele alınmış değil, ancak Temsilciler Meclisi, başkanlığının ilk gününden bu yana hayal kırıklıkları yaşayan yeni başkana bir zafer tatma şansı verdi.

Başkan Trump, “Farklı bir ortamdan geliyorum ve çok kısa süredir politikacıyım. Nasıl sizce bu işi becerebiliyor muyum? Başkanım ben. Evet, başkan benim. Buna inanabiliyor musunuz? şeklinde konuşuyor.

Ancak Trump sert bir öğrenme süreci ile karşı karşıya kaldı. Anayasa Mahkemesi'ne muhafazakar bir aday atama sözünü yerine getirdi ama yine de vergi reformu, hükümet harcamaları ve sağlık reformu konularında sıkıntılar yaşamaya devam ediyor.

Trump hali hazırda çarpıcı seçim zaferiyle övünürken, parti tabanındaki muhalefet ve kongredeki demokratlar yoğun bir muhalefete girişti.

Demokratlar, Trump’ın yeni planıyla milyonlarca kişinin sağlık sigortasını kaybedeceğini söylüyor. Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Demokrat Nancy Pelosi cumhuriyetçilerin önümüzdeki yıl yapılacak ara dönem seçimlerinde bu politikalarının bedelini ödeyecekleri uyarısında bulunuyor: “Bazılarınız ‘Bunu senatoda düzelteceklerini söylüyor’ ancak alnınıza çalınmış bu leke ile karanlıkta bile fark ediliyor olacaksınız.

Uzman John Hudak, “Trump çürümüş siyasi yapıları yıkacağını söyleyerek başkanlığı kazandı. Ancak bunu bir başkan olarak hayata geçirmek zor oluyor” yorumunu yapıyor: “Başkan seçilmek ve başkanlık yapabilmek çok farklı şeylerdir. Amerikan tarihinin en tecrübesiz başkanı etrafını federal politikalar, kamu idaresi ve yasa yapma konusunda deneyimsiz bir sürü isimle doldurdu. Bu da onun açısından felaketin boyutlarını artırıyor," diyor.

William Galston da, “Geçen yılki kampanyası süresince Trump kendisinin anlaşmalar yapmak konusundaki yeteneği ile övündü durdu. Şimdi bunun gerçekliğini test etme zamanı geldi” diyor.

Galston şöyle devam ediyor: "Son tahlilde Trump’ın kazanma arzusunun bütün diğer içgüdülerine galip gelebileceğini düşünüyorum."

Uzmanlar, “Trump bir işadamı olarak yola çıktı ama şimdi elinde başkanlığın inanılmaz güçleri olsa da politikanın ne kadar zor birşey olduğunu anlıyor”, diyor.

STÜDYO VOA

Blinken: ''İsrail'in Refah'ta sivilleri korumaya yönelik inandırıcı bir planı yok'' - 13 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:19 0:00
XS
SM
MD
LG