Erişilebilirlik

Trump’ın Medyayla Yıldızı Barışmıyor


Amerika’da başkanlık seçimleri kampanyası boyunca medyayla yıldızı bir türlü barışmayan ve medyayı sürekli olarak kendisine karşı çifte standart uygulamakla suçlayan Donald Trump, şimdi de New York Times gazetesi ile kısa süreli bir gerilim yaşadı.

Trump, gazete kadrosuyla bu sabah için planlanan görüşmesini önce iptal ettiğini açıkladı, daha sonra ise bu kararından vazgeçti.

New York Times’ın yayınlarını sık sık eleştirmesiyle bilinen Trump, iptal kararını Twitter üzerinden duyurdu ve gerekçe olarak da, gazetenin “son dakikada kuralları değiştirmesini” gösterdi, “bu hoş değil” diye yazdı.

Bundan birkaç dakika sonra ise bir Tweet mesajı daha atarak, görüşmeye bu sefer yeşil ışık yakan Trump, yine de gazeteyi eleştirmeyi ihmal etmedi. Trump, gazetenin ekibini kendisini “yanlış şekilde ve adaba aykırı bir tonda” haberleştirmekle suçladı.

New York Times gazetesi, Trump’la görüşmenin büyük oranda “kayda açık” (on-the-record) olacağını duyurmuştu. Gazetenin sözcüsü Eileen Murphy, Trump’ın bu sabahki tweet mesajına kadar görüşmenin iptalinden haberleri olmadığını söyledi. Murphy, “Kuralları değiştirmedik ve böyle bir girişimde de bulunmadık. Onlar dün, sadece özel görüşme olmasını ve kayda açık kısmın olmamasını istedi. Biz ise kabul etmedik. Nihayetinde, gazeteciler ve köşe yazarlarıyla kısa bir kayıt dışı (off-the-record) görüşmeyi içeren ilk plana döndük” diye konuştu. Kayıt dışı bu görüşmenin ardından toplantının kayda açık olarak devam etmesi öngörülüyor.

Bu arada Trump bugün de, seçim kampanyası boyunca eleştirdiği haber kuruluşlarıyla görüşmelerine devam edecek. Trump dün tanınmış televizyoncularla yaptığı toplantıda, seçim kampanyası sırasındaki haberlerini eleştirmişti.

Trump’ın başkan olduktan sonra medyaya nasıl muamele edeceği yönündeki endişeler de devam ediyor. Geçen hafta18 medya örgütü açık bir mektup yayımlayarak, Trump’a, basının başkanların faaliyetleri hakkında kamuoyunu özgürce bilgilendirmesini öngören “köklü gelenekleri muhafaza etmesi” çağrısında bulunmuştu

Trump’ın, 15 Kasım’da New York’ta ikamet ettiği Trump Tower’dan ayrılırken kendisini takip eden gazetecilere haber vermemesi tartışma yaratmıştı. Seçim kampanyası boyunca da Trump sık sık gazetecileri hedef alan sert açıklamalar yapıyor ya da bazı medya kuruluşlarına yasak getiriyordu.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG