Erişilebilirlik

Trump'ın Kurduğu Seçim İnceleme Komisyonuna Tepkiler


Trump'ın Kurduğu Seçim İnceleme Komisyonuna Tepkiler
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:50 0:00

Başkan Donald Trump tarafından seçimlerde hile yapıldığı iddiasını araştırmak üzere bir danışma komisyonu kuruldu ancak komisyon henüz çalışmaya başlamadı. Yine de komisyonun kurulması bile hem Demokratlar’dan hem de Cumhuriyetçiler’den eleştiri aldı.

Komisyon, Donald Trump’ın “2016 seçimlerinde milyonlarca hukuksuz oy kullanıldı” iddiası üzerine kuruldu. Trump bu oyların rakibi Hillary Clinton’a fazladan 3 milyon oy getirdiğini iddia ediyor: “Bu oyların hiçbiri bana gelmedi. Tamamı rakip tarafa gitti. Biri bile bana gelmedi.”

Ancak Trump’ın iddiasını desteleyecek bir kanıt ortaya çıkmadı. Seçim Kurulu yetkilileri kendi bölgelerinde herhangi bir yaygın usulsüzlük tespit edilmediğini söylüyorlar.

“Arlington İlçesi’nde herhangi usulsüzlük tespiti yapılmadı.”

Linda Lindberg’in görevi seçmen kayıtlarını güncel tutmak.

2012 yılındaki PEW Vakfı araştırmasına göre her 8 seçmenden birinin kayıtları güncel değildi ve ölmüş olan 1 milyon 800 bin kişi hala listelerde seçmen olarak yer alıyordu.

Skype üzerinden görüştüğümüz Profesör Rick Hasen de “Raporlarda yaygın veya sistematik bir usulsüzlük göze çarpmıyor” diyor: “İnsanların bahsettiği kadar kötü değil. ‘Komşum taşındı ben onun yerine oy kullanmaya gidiyorum ya da komşum öldü ben onun yerine oy vericem’ gibi birşey olmuyor. Bu konuda somut örnek yok.”

Beyaz Saray yetkilileri ayrıca vatandaş olmayan kişilerin usulsüz biçimde oy kullandıklarını ancak bunların tespit edilemediğini iddia ediyor.

Beyaz Saray, 2008 seçimlerinde bir milyondan fazla vatandaş olmayan kişinin oy kullandığını da iddia ediyor.

Birçok kişi Trump tarafından kurulan komisyonun işlevini yerine getirmesini istiyor. Heritage Vakfı uzmanlarından Jason Snead da bu görüşü destekliyor: “Komisyona ‘şunu düzeltin’ diye önerebileceğim bir husus yok. Komisyon hali hazırda ne tür politikaların uygulanması gerektiği ya da problemin ne olduğu konusunda bazı sonuçlara ulaştı. Henüz daha bu işlemin ilk safhalarındayız ve komisyon verilere ulaşmaya çalışıyor. Ama komisyon daha ilk toplantısını bile yapmadı.”

Birçok Cumhuriyetçi, komisyonunun, seçmen listelerinin gözden geçirilmesini ve seçmen kimlikleriyle ilgili düzenlemelerin daha sıkılaştırılmasını önermesini umuyor.

Demokratlar ise bu tarz sıkı kuralların seçmenlerin oy kullanmasını zorlaştıracağını öne sürüyorlar. Özellikle bu noktada Demokratlar’a oy veren daha düşük gelir seviyesine sahip kişileri göz önünde tutuyorlar: “Başkanlık seçiminde 3 milyon yasal olmayan oyu arıyorlar ki böylece Başkan Trump seçimlerde, rakibinden daha az aldığı oy sayısını açıklayabilsin ama böyle bir şey bulamayacaklar.”

Bölünmüşlük yaratan bir konu mevcut başkan tarafından daha da ayrıştırıcı bir hale getiriliyor

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG