Erişilebilirlik

Trump'ın Konuşma Yapacağı Phoenix'te Protesto Hazırlıkları


Trump'ın Konuşma Yapacağı Phoenix'te Protesto Hazırlıkları
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:05 0:00

(İngilizce Video)

Arizona eyaletinin Phoenix kentinde yetkililer, hem Başkan Trump’a destek verenlerin hem de protesto edecek olanların toplanması ile ilgili hazırlıklar yapıyorlar. Trump seçim kampanyasındakilerine benzer bir miting için Phoenix’te.

Phoenix Emniyet Müdürü Jeri Williams, yaptığı açıklamada kentin ateşli siyasi mitingler ve protestolar konusunda deneyimli olduğunu ve çeşitli gruplarla eskiden bu yana işbirliği içinde olduklarını söylüyor.

Emniyet müdürü, hem destek verecek hem de protesto edecek gruplarla iletişim içerisinde olduklarını ve herkesin anayasal hakkını düzgün biçimde kullanabilmesi için çalıştıklarını söylüyor ve ekliyor:“Bunu daha önce de yaptık. Bu durum bizim için yeni bir şey değil.”

Geçen hafta Charlottesville’de beyazların üstünlüğünü savunan grupların gösterisinde genç bir kadının ölümüyle sonuçlanan olayın ardından Trump’ın hem ırkçıları hem de insan hakları savunucularını birlikte suçlaması, kendisine yönelik protestoların artmasına neden oldu.

Ardından da Başkan Trump medyayı eleştirdi ve kendisinin söylediklerinin çarpıtıldığını söyledi. Trump, “Nefret ve yobazlık hakkında söylediklerim tamamen çarpıtıldı ama yalan haber medyası asla tatmin olmayacak” dedi.

Phoenix’in Demokrat Partili Belediye Başkanı Greg Stanton, Trump’a destek verenlerle protesto edenler arasında şiddet olayları yaşanabileceği kaygısı nedeniyle Başkan’ın mitingini ertelemesini istedi ancak Trump, belediye başkanının bu isteğini dikkate almadı.

Washington Post gazetesine yazdığı makalede Belediye Başkanı Stanton “Amerika şu an ciddi anlamda acı çekiyor, çünkü Trump ırkçılık tartışmalarının üzerine benzin döktü ve korkarım şimdi de bunu ateşe verecek bir kibrit arıyor” dedi.

Trump’ı protesto etmeye hazırlanan sol görüşlü gruplar özellikle Charlottesville’de yaşanan trajediye Başkan’ın gösterdiği yaklaşıma tepki duyuyor. Ancak Phoenix’te protestoya katılacaklar arasında Trump’ın çevre ve göçmenlere yönelik politikalarını beğenmeyen, aralarında Amerikan yerlileri ve komünist Antifa gibi grupların da olduğu örgütler var.

Facebook sitesindeki etkinlik sayfalarında 10 farklı grubun protesto eylemi ve yaklaşık 4bin 400 katılımcı görünüyor. Protestocuların bazıları, Trump konuşma yaptığı merkez civarında toplanırken bazı gruplar da şehirde yürüyüş gerçekleştirecek.

Maricopa Bölge Savcısı Bill Montgomery de, polisi protestoların öncesinde uyardı ve kesinlikle şiddete izin vermemeleri konusunda uyardı. Savcı gerekli görülen durumlarda yasaların uygulanacağına dikkat çekti. Montgomery, “Hangi gruba dahil olduğunuzun önemi yok, eğer şiddete ve suça bulaşırsanız gözaltına alınır ve yargılanırsınız” dedi

Arizona Valisi’nin ofisinden yapılan açıklamada da yüz civarında Ulusal Muhafız askerinin de polisin çağrısı durumunda görev almak üzere hazır bekletileceği, ancak bir çağrı olmadan kalabalığa müdahale etme ya da kontrolu sağlama gibi bir hareket içerisinde olmayacakları belirtildi.

Emniyet Müdürü Williams Başkanın ziyareti sırasında azami personelle güvenliği sağlamak adına 7 gün 24 saat görevlerinin başında olacaklarını söyledi.

Cumhuriyetçi Partili Arizona Valisi Doug Ducey de Trump’ı havalimanında karşılamasına rağmen düzenlenecek mitinge katılmayacak.

Yalnızca vali değil Arizona’nın Cumhuriyetçi senatörleri John McCain ve Jeff Flake de Başkan Trump’ın mitingine katılmayacak.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG