Erişilebilirlik

Trump’ın Eski Danışmanının Davası Başladı


Başkan Donald Trump’ın eski kampanya yöneticisi Paul Manafort’un banka ve vergi dolandırıcılığı suçlamalarının görüldüğü dava Virginia eyaletinin Alexandria kentinde başladı. Washington’a komşu kentteki davaya altı kadın ve altı erkekten oluşan jüri bakıyor.

Açılış konuşmasında savcı yardımcısı Uzo Asoney, Manafort’un milyonlarca doları yurtdışındaki hesaplara aktarırken kendini yasaların üstünde gördüğünü kaydetti. Bu gizli gelirin kişisel 21 bin dolarlık saat, 15 bin dolarlık kuş tüyü ceket, 6 milyon dolarlık gayrımenkul gibi harcamalarda kullanıldığını söyledi.

Hükümet davada Manafort’un Ukraynalı siyasetçiler için yaptığı danışmanlık ve lobicilik faaliyetlerinden gelen 60 milyon dolardan fazla parayı yurtdışı hesaplarına aktardığını ve bu gelirin önemli kısmını gelir idaresinden sakladığını göstermeye çalışıyor.

Avukatı Thomas Zenhle ise Manafort’un Ukrayna için yaptığı siyasi çalışmalardan kazandığı paranın kaydını tutması için başkalarından medet umduğunu, ancak güveninin boşa çıktığını söyledi.

Manafort iki aydır tutuklu bulunuyor.

Paul Manafort
Paul Manafort

Davanın birkaç hafta sürmesi bekleniyor.

Bu dava, Özel Savcı Robert Mueller’ın Başkan Trump’ın seçim kampanyasının Rusya’yla olası işbirliğini incelemek için başlattığı soruşturmadan çıkan ilk suçlama oldu.

Savcılar, Manafort’un Ukrayna için yaptığı işlerden 60 milyon dolardan fazla kazandığını ve bu paranın önemli bir miktarını gelir idaresinden sakladığını 35 tanık ve 500’den fazla kanıtla ortaya koymaya çalışacak.

Davanın büyük kısmının merkezindeki isimlerden biri de Trump’ın kampanyasındaki yardımcılarından bir diğeri Rick Gates olacak. Gates, Ukrayna’da uzun yıllar Manafort için çalıştı ve bankalardan borç almak için kullanılan bazı belgeleri değiştirme konusunda ona yardım etmekle suçlanıyor.

Mueller ile anlaşmaya varan Gates’in Manafort’un ikinci duruşmasında önemli bir rol oynaması bekleniyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG