Erişilebilirlik

Trump'ın Dış Politika Önerileri Mercek Altında


Trump'ın Dış Politika Önerileri Mercek Altında
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:59 0:00

Cumhuriyetçi Parti başkan aday adayı Donald Trump, Amerika’nın, Cenevre Konvansiyonu dahil İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra imzalanan uluslararası anlaşmalarda haksızlığa uğratıldığını iddia ediyor. Uluslararası anlaşmaların Amerika’yı savaşmaktan korkar hale getirdiğini söyleyen Trump, Kasım seçimlerinde başkan seçilmesi durumunda bu anlaşmalarda büyük değişiklikler yapma sözü verdi. Uzmanlar, Trump’ın önerilerinin Amerikan dış siyaseti açısından ‘devrim’ niteliği taşıdığı görüşünde.

Cumhuriyetçi Parti cephesinde başkanlık yarışını altüst eden milyarder işadamı Donald Trump, şimdi de Amerikan dış siyasetine el attı. Trump’a göre altyapısı harabeye dönen Amerika, artık küresel polis olacak durumda değil. Trump, kısa süre önce de dev bir ittifakı karşısına aldı:

“NATO artık eskidi. İttifak 67 yaşında, 60 yıldan fazla süre önce kuruldu. Birçok ülke terörle mücadele etmiyor. NATO, eski Sovyetler Birliği’ne karşı oluşturulmuştu, Sovyetler Birliği artık yok. NATO’nun değişmesi gerekiyor.”

Brookings Enstitüsü uzmanı Thomas Wright’a göre Trump’ın NATO hakkındaki görüşleri ve Amerika’nın Japonya ve Güney Kore’nin güvenliği için çok fazla harcama yaptığı iddiaları, gelişigüzel sarfedilmiş sözler değil.

Wright, “Trump, Amerika’nın Asya, Avrupa ve Ortadoğu’da kurduğu ittifaklardan, Amerika’nın son yıllarda yaptığı tüm ticari anlaşmalardan ve kurduğu ekonomik ilişkilerden hiç hoşlanmıyor. Trump şimdi de Putin Rusya’sı gibi otoriter rejimlerle daha yakın ilişkiler kurma peşinde. Bu, Amerikan dış politikasında devrim anlamına gelir” şeklinde konuşuyor.

Cumhuriyetçi Partili Senatör Jeff Sessions’ın dış siyaset danışmanlarına başkanlık yaptığını söyleyen Trump, ekibinde kimler olduğunu açıklamaktan kaçınıyor. Wright’a göre bunun basit bir nedeni var:

“Cumhuriyetçi Parti’de dış siyasetin önde gelen isimleri, Trump’la birçok konuda aynı fikirde değil. Trump’ın önerileri karşısında şoka uğramış durumdalar, bu önerilere karşı çıkıyorlar. Bu nedenle Trump’ın yanında yer almak istemiyorlar. Trump da ekibine katacak isim bulmakta zorlanıyor.”

Wright, seçilmesi durumunda Trump’ın ülkeyi soyutlamayı amaçlayan politikalarının Amerika’yı küresel istikrar denkleminden çıkarmak anlamına geleceği görüşünde.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG