Erişilebilirlik

Trump’ın Danışmanının Rusya Seyahatiyle İlgili Yeni Ayrıntılar Ortaya Çıkıyor


Donald Trump’ın başkanlık yarışı sırasında kendisine dış politika konusunda danışmanlık yapan Carter Page, Rus milletvekilleri ve Putin’e yakın isimlerden “inanılmaz değerli arka plan bilgileri” aldığını söyledi. Page seçim yarışının ortasında Moskova’ya bir de seyahat gerçekleştirdi.

Carter Page Temmuz 2016’da Trump’ın kampanyasındaki yetkililere yazdığı bir e-posta mesajında, Rus Başbakan Yardımcısı Arkady Dvorkovich’in Trump’a güçlü bir şekilde destek verdiğini ve çok sayıdaki uluslararası soruna birlikte daha iyi çözümler bulabilmek için istekli olduğunu söylediğini anlattı. Page, bu bilgiyi geçen hafta Temsilciler Meclisi’nin, Rusya’nın Amerika seçimlerine müdahalesini araştıran komisyonu karşısında verdiği 6 saatlik ifadesinde paylaştı.

Kendisine bu e-postanın ayrıntıları sorulduğunda Page, Temsilciler Meclisi üyelerine, Rus yetkililerle buluşmadığını bu bilgiyi Dvorkovich’in medyaya yaptığı açıklamalardan ve birlikte katıldıkları bir konferansta yaptığı konuşmadan bildiğini söyledi. Page aynı konferansta Dvorkovich’le sadece “merhabalaştıklarını” belirtti.

Page’in Rusya’da sahip olduğu ilişkiler, Amerikan istihbarat birimlerinin, Putin tarafından Amerika seçimlerine müdahale edildiği ve Trump’ın kazanmasına yardım edildiği sonucuna vardığı soruşturmaların merkezinde bulunuyor.

Bununla birlikte özel yetkili savcı Robert Mueller da Rusya’nın seçimlere müdahalesi konusunda bir soruşturma yürütüyor. Bu soruşturmanın konularından biri de Başkan Trump’ın eski FBI Direktörü James Comey’i kovarak soruşturmaya engel olup olmadığı tartışması. Comey Trump’ın tüm itirazlarına rağmen Rusya soruşturmanın başına getirilen Mueller’dan önce bu görevi yürütüyordu.

Trump’ın bir başka dış politika danışmanı George Papadopoulos geçen ay kendisinin Rusya ve Trump kampanyasındaki yardımcılarıyla ilişki ve görüşmelerine ilişkin FBI’a yalan söylediğini kabul etti. Papadopoulos yetkililerle aylardır süren soruşturma konusunda işbirliği yapıyor.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu’nun önde gelen Demokrat partili üyesi Adam Schiff, Page’in komisyon önünde ifade vermeden önce yaptığı açıklamalarda, kişisel bir gezi olarak nitelediği Moskova seyahatinden komisyona verdiği ifadede hiç söz etmediğini söyledi.

Schiff, “(Page) Yazdığı e-postada başbakan yardımcısıyla bizzat görüştüğünü, ayrıca yönetime yakın isimlerle özel konuşmalar yaptığını, önemli bazı arka plana dair bilgiler edindiğini ve bunları Trump’ın kampanyasındakilerle paylaşmak istediğini söylüyor. Bunlar kamuoyu önünde söyledikleriyle ciddi anlamda çelişen şeyler” ifadesini kullandı.

Schiff, Papadopoulos ve Page’in Rusya’nın bağlantılarının Trump’ın kampanyası sırasında Ruslarla ilişki kurmak adına kullanılan iki paralel girişim olduğunu söylüyor.

Schiff ayrıca “İkisi de kampanya yetkililerine dönüp bilgi veriyor. Kampanyadakilerse kamuoyunu edindikleri bilgiler konusunda yanlış yönlendiriyorlar. Bunların tesadüf olabileceğini düşünmüyorum” diyor.

Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu salı günkü kapalı kapılar ardında Trump’ın eski Oval Ofis Operasyonları Şefi Keith Schiller’ı sorguladı. Schiller Eylül ayında bu görevinden ayrılmıştı.

Komisyon üyelerinin Schiller’a Trump’ın 2013 yılında Moskova seyahatı ve İngiliz bir istihbarat görevlisinin, Trump’ın bu seyahati ve Rusya’daki güzellik yarışmasını ziyareti sırasındaki davranışlarıyla ilgili yazdığı 35 sayfalık dosyaya ilişkin sorular yönelttikleri sanılıyor.

Trump’ın alaya aldığı bu dosyayla ilgili soruşturma, kendisinin başkanlık yarışındaki rakibi Hillary Clinton ve Demokratik Ulusal Komite tarafından finanse edildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG