Erişilebilirlik

Trump’ın Damadı Kushner Ortadoğu’da


Başkan Donald Trump’ın damadı ve Ortadoğu baş danışmanı Jared Kushner, çıkmaza giren İsrail-Filistin barış görüşmelerine hız kazandırmak üzere bölgeye gitti.

Kushner, bir günlük ziyaretini İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve Filistin lideri Mahmud Abbas’la görüşme yapacak şekilde planladı.

Trump, Kushner’dan İsrail-Filistin sorununu çözmek üzere “nihai anlaşmanın” temelini atmasını istiyor. Ancak taraflar arasındaki derin görüş ayrılıkları bu tür bir anlaşmayı zorlu bir hedef haline getiriyor.

Amerika yaklaşık 20 yıldır barış görüşmelerine arabuluculuk yapıyor, ancak hala bağımsız bir Filistin devleti olasılık dahilinde görülmüyor.

Bu arada Kushner, daha bölgeye ulaşmadan taraflar arasında yeni bir kriz çıktı.

İsrail, yasadışı şekilde inşa edildiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi emriyle yıkılan Batı Şeria’daki bir yerleşim biriminde yaşayanlara yeni ev inşaatına başladı.

Ancak yeni bir yerleşim biriminin temelinin atılması Filistinliler’in sert tepkisiyle karşılaştı.

Trump, İsrail’den yeni yerleşim birimleri konusunda itidalli bir yaklaşım sergilemesini istemişti.

Kushner, bölgedeki temasları öncesinde gazetecilere bilgi vermedi, İsrail güvenlik birimleri de AP haber ajansının kameramanının Kushner’ın konvoyunu görüntülemesini engellediler.

Kushner, İsrail’e varır varmaz hafta sonunda Filistinliler tarafından Kudüs’te öldürülen polis memurunun ailesini ziyaret etti.

Kushner, Donald Trump’ın Amerikan halkının taziye dileklerini şahsen iletmesini istediğini söyledi.

Otomatik silah ve bıçak taşıyan üç Filistinli Cuma gecesi, iki farklı yerde nöbet tutan İsrail güvenlik kuvvetlerine saldırmıştı.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG