Erişilebilirlik

Trump’ın Başkan Yardımcısı Adayı Mike Pence mi?


Mike Pence
Mike Pence

Amerikan medyası Cumhuriyetçilerin başkan adayı Donald Trump’ın 57 yaşındaki Indiana Valisi Mike Pence’i başkan yardımcısı adayı olarak seçtiğini öne sürdü.

Medyada yer alan iddialara göre, Trump’ın danışmanları parti yetkililerine Pence ile birlikte ortak açıklama yapılması için hazırlıklar yürütüldüğünü söyledi.

Trump'ın başkan yardımcısı adayını yarın New York’ta resmen açıklaması bekleniyor.

Eski Kongre üyesi ve radyo sunucusu Mike Pence, Trump’ın olası başkan yardımcısı adayları listesinde eski Temsilciler Meclisi Başkanı Newt Gingrich ve New Jersey Valisi Chris Christie ile birlikte yer alıyordu.

Ancak son günlerde hem Trump’ın danışmanları hem de Kongre’deki Cumhuriyetçi Partili önde gelen isimlerin favorisi olarak görülen Pence’in ismi ağırlık kazanmıştı. Trump, önceki gün Indiana’daki mitinginde de Pence ile birlikte kürsüye çıkmıştı.

Trump, başkan yardımcısı adayı olarak seçeceği ismin hem kendisinin siyasi tecrübe eksikliğini doldurabilecek hem de parti tabanı ve Kongre’yle bağlantılarını güçlendirmede katkı sağlayabilecek donanıma sahip olmasını istiyordu.

Pence, 2001-2013 yılları arasında Temsilciler Meclis’nde görev yapmış, partinin Kongre’deki liderlerinden biri olarak, Trump’ın yanında görmek istediği profil tarifine uyan bir isim olarak görülüyor.

Ayrıca Pence’in, kürtaj, eşcinsel hakları gibi sosyal konulardaki muhafazakar kimliğiyle Trump’ın partideki sosyal muhafazakar tabanla ilişkilerini de pekiştirmede yardımcı olabileceği yorumları yapılıyor.

Mike Pence kimdir?

Indiana Valisi Mike Pence, Kongre’de önemli deneyime sahip bir sosyal muhafazakar ama aynı zamanda kimilerince ayrımcı olarak nitelenen bazı politikalarıyla geçmişte tartışmalara yol açmış bir isim.

Pence 2013 yılından bu yana Indiana eyaletinin valiliğini yapıyor ve vergilerin azaltılmasıyla hükümetin daraltılmasına yönelik çalışmalarıyla tanınıyor.

Mike Pence geçen yıl, eyaletteki ilgili kurumlara Indiana’daki mültecilere yardım eden gruplara yönelik fonları askıya almaları talimatı vermiş, talimatın ‘uygun’ güvenlik prosedürlerinin devrede olduğuna dair güvenceler alınana kadar yürürlükte kalacağını açıklamıştı.

Pence, Paris’teki terör saldırılarının ardından Suriyeli mültecilerin Amerika’ya yerleştirilmesini engellemeyen çalışan 30’a yakın eyalet valisinden biriydi. Daha sonra geçen Mart ayında bir federal yargıç, bu girişimleri net ayrımcılık içerdiği gerekçesiyle bozmuştu.

Mike Pence ayrıca geçen yıl, işletmelerin dini gerekçelerle eşcinsellere hizmet vermeyi reddedebilmesine kapı açtığı öne sürülen bir eyalet yasasından dolayı eşcinsel hakları gruplarınca sert şekilde kınanmıştı.

Bununla birlikte Pence, küçük devleti savunan muhafazakar kimliği ve orduya olan desteğinin ötesinde, özellikle yasama alanındaki deneyimi ve donanımıyla Trump açısından cazip olabilecek bir isim. Pence, 2000 yılında ilk kez seçildiği Temsilciler Meclisi’nde 6 dönem boyunca görev yapmıştı.

Kongre’de bulunduğu sürede, Başkan Barack Obama’nın sağlık reformunun iptal edilmesi için mücadele eden Cumhuriyetçiler arasında yer alan Mike Pence, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun da üyesiydi.

Pence, Cumhuriyetçiler’in bu yılki ön seçimleri sırasında partinin başkan aday adaylarından Teksas Senatörü Ted Cruz’a desteğini açıklamış ancak Trump için de övgü ifadeleri kullanmaktan geri durmamıştı. Trump’ın, “milyonlarca çalışan Amerikalı’nın hayal kırıklıklarına tercüman olduğunu” belirten Pence, Trump’ın başkan adaylığını garantilemesinden sonra onun lehine kampanya yürüteceğinin sözünü vermişti.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG