Erişilebilirlik

Trump’ın Seyahat Kararı Yeniden Yürürlüğe Girer mi?


Eyalet federal yargıçlarının, Donald Trump’ın 7 ülkenin vatandaşlarına getirdiği seyahat yasağını durdurma kararına Adalet Bakanlığı’nın itirazı sonrası, federal temyiz mahkemesinde görülen davada kararın bu hafta içinde çıkması bekleniyor.

Alt mahkeme, geçen hafta Başkan Trump’ın, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan yedi ülke vatandaşlarına seyahat yasağı koyduğu kararnamesini geçici olarak durdurmuştu.

Üç yargıçlı bir panelin yönettiği temyiz davasında yargıçlar, alt mahkemenin aldığı kararın geçerli olup olmayacağına karar verecek ya da tekrardan görüşülmesi için alt mahkemeye iade edecek. Ancak, temyiz mahkemesi kararının ne olursa olsun, Yüksek Mahkeme’ye gitmesi bekleniyor.

California Üniversitesi hukuk profesörü Rory Little, yargıçların, Adalet Bakanlığı’nın yaptığı savunmadan tatmin olmadıklarını, bu yüzden de durdurma kararını kaldırmayacaklarını belirtti.

Profesör Little, “Durdurma kararının sınırların daraltabilir ya da alt mahkemeye bunu yapmaları için davayı geri gönderebilirler ki bu bana daha olası bir ihtimal olarak geliyor. Ancak ne olursa olsun, Trump yönetimi süreci Yüksek Mahkeme’ye taşıyacaktır” dedi.

Davanın Yüksek Mahkeme’ye taşınma olasılığı için Donald Trump Salı günü, “umarım bu olmak zorunda kalmaz” diye konuşmuştu.

Trump, “Konuyu adalet sistemi sürecine tabii tutacağız. Bu çok önemli. Benim ya da benden sonra gelecekler adına, ülkemiz için çok önemli” ifadelerini kullandı.

Eğer kararnamenin yeniden yürürlüğe girmesi söz konusu olursa, seyahat yasağına karşı olan gruplar, havaalanlarında yeniden karmaşa yaşanmaya başlanabileceğini söylüyor.

Eğer temyiz mahkemesi, davayı alt mahkemeye göndermek yerine, hüküm kararı verirse, bu davanın büyük bir ihtimalle Yüksek Mahkeme’ye gidebileceği anlamına gelecek.

Yasaların anayasaya uygunluğu inceleyen Amerika Yüksek Mahkemesi, geçen yıl yargıç Antonin Scalia’nın vefatından sonra hala bir üyesi eksik olarak devam ediyor.

Ancak Yüksek Mahkeme, davayı görüşmeyi de reddedebilir.

Şimdilik, Başkan Trump’ın seyahat yasağı kararnamesi yükümlülüğe durdurulmuş durumda. Göçmenlik avukatları, geçerli Amerika vizesi olan kişilerin bu süreçte bir an önce ülkeye giriş yapmalarını tavsiye ediyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG