Erişilebilirlik

Trump’ı Hamburg Dönüşü Bekleyen Gündem


Başkan Donald Trump Cumartesi günü Avrupa seyahatini tamamlayıp Washington’daki iç siyaset gündemine dönecek. Senato’da tıkanıp kalan sağlık reformu da Trump’ın önündeki konulardan biri olacak.

Trump’ın Avrupa gezisi törenler, protestolar ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmeden oluşurken içerideki gündemde odak noktası Cumhuriyetçiler’in sağlık reformunu elden geçirmesi ile ilgili birkaç eyaletteki sağlık reform karşıtı protestolardı.

Trump karşıtı protestocular 4 Temmuz’da eylemlerini sürdürdü. Bazıları kendisinin başkanlığı döneminde ülkede bir bölünme yaşandığı gerekçesi ile başkanın azledilmesi çağrıları yaptı.

Avrupa’ya seyahatinden hemen önce Beyaz Saray’daki 4 Temmuz Bağımsızlık Günü pikniğinde konuşan Donald Trump ilk altı aylık dönemi ile ilgili iyimser bir değerlendirme sundu. Trump “Ekonomi şaha kalkmış durumda her alanda iyi gidiyoruz. Bazı sıkıntılarımız var ama onlarla da başa çıkacağız” dedi.

Trump, başına CNN logosu montajlanmış birini yere serdiği görülen video da dahil olmak üzere medya ile savaşında kesinlikle taviz vermiyor.

Bu konudaki eleştirilerini Polonya’daki basın toplantısında da sürdürdü ve “Adil bir basın istiyoruz. Sahte haberler istemiyoruz. Sanırım bu son derece önemli birşey” dedi.

Bazı Cumhuriyetçiler başkanın bu tavrını dikkatleri dağıtmak olarak yorumluyor. ABC Televizyonu’ndaki “This Week(Bu Hafta) programına katılan Ohio Valisi John Kasich “Bu işte olgunlaşmasını ve birleştirici olmasını gerektiğini anlar umarım” diye konuştu.

İç siyasette gündem

Sağlık reformu konusundaki Senato görüşmeleri önümüzdeki hafta tekrar başlayacak ve bu süreçten nihayetinde çıkan sonuç, Trump'ın kampanyasının en önemli vaadi konusunda ciddi bir zafer getirebilir.

Cumhuriyetçiler 20 milyondan fazla Amerikalı’nın sağlık sigortasına mal olacak yasa tasarısı konusunda bölünmüş durumdalar. Washington’daki Brookings Enstitüsü’nden Matthew Fiedler “(Cumhuriyetçiler) İdeolojik olarak Obamacare’e karşı olsalar da ileride bu sistemin geri alınmasından da endişe ediyorlar” diyor.

Birçok ankete göre Trump’a olan destek yüzde kırkların altında seyrediyor. Gallup şirketinin günlük anket verilerinde geçen hafta boyunca Trump’a olan desteğin yüzde kırkın altında olduğu görüldü.

Ancak yine de Trump’a gönülden destek verenler onun yanında olmaya devam ediyor görünüyorlar. Amerika’nın Sesi’ndeki Encounter programına katılan Partilerüstü Politika Merkezi’nden John Fortier “Başkanı belli konularda değerlendirmek istediğinizde ilk 6 ay yeterli bir ölçü olmayacaktır. Mevzuatların oluşması genellikle zaman alır. Bu aşamada pek iyi gitmiyor ama henüz bu yasama oyununda erken bir safha” diyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG