Erişilebilirlik

Trump: ‘İran Irak’ta ABD Hedeflerine Karşı Sinsi Saldırı Planlıyor’


ABD Başkanı Donald Trump, İran ya da İran’a bağlı taşeron grupların Irak’taki Amerikan personeli ya da tesislerine karşı sinsi saldırı düzenleyebileceği yönünde istihbarat aldıklarını açıkladı ve eğer böyle bir gelişme olursa Tahran’ın ‘’büyük bir bedel ödeyeceği’’ uyarısında bulundu.

Trump Twitter üzerinden paylaştığı mesajda, "Bilgi ve tahminler doğrultusunda, İran ya da taşeron grupları Irak’taki ABD askerleri ve/veya varlıklarına sinsi bir saldırı planlıyor. Eğer bu olursa, İran gerçek anlamda çok ağır bir bedel ödeyecek" ifadesini kullandı.

Trump, günlük programına göre öğlen alması öngörülen istihbarat brifinginin ardından bu açıklamayı yaptı.

Başkan Trump’ın açıklamasında tam olarak neyi kastettiği bilinmezken, isminin açıklanmaması koşuluyla Reuters’a konuşan bir Amerikalı yetkili, İran destekli olası bir saldırı planının muhtemelen, Tahran’ın Ocak’ta Irak’taki ABD askerlerinin olduğu üsse açıkça düzenlediği füze saldırısının aksine sonradan ‘inkar etmeye müsait’ bir eylem öngördüğünü belirtti.

Yetkili, İran ya da İran destekli güçlerin Irak’ta ABD hedeflerine olası saldırı planları hakkında istihbaratın parçalar halinde bir süredir gelmekte olduğunu söyledi. Yetkili, zamanlama ya da mekan konusunda bilgi vermedi.

ABD’den gelen bu açıklamalara İran hemen yanıt verdi. İran dini lideri Ayetullah Ali Hameney’in üst düzey bir askeri danışmanı, Irak’ta ‘provokatif eylemlere’ karşı ABD’yi uyardı.

Yarı resmi haber ajansı Tasnim’in bildirdiğine göre General Yahya Rahim Safavi, ‘’Amerikalı politikacılar ve ABD ordusuna, Irak’taki provokatif eylemlerinin yaratacağı sonuçların sorumluluğunu almalarını tavsiye ediyoruz. ABD’nın atacağı her türlü adım, mevcut başkanın stratejik başarısızlığının boyutunu daha da arttıracak’’ dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG