Erişilebilirlik

'2019 Trump İçin Zor Bir Yıl Olacak'


'2019 Trump İçin Zor Bir Yıl Olacak'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:48 0:00

2018, Amerikan siyasetinde önemli bir değişikliğe sahne oldu. Muhalefetteki Demokratlar Kasım ayındaki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nde çoğunluğu elde etti. Bunun, Başkan Donald Trump’ın Beyaz Saray’daki son iki yılında önemli etkileri olabilir.

Demokrat lider Nancy Pelosi, “Sayenizde, yarın Amerika’da yeni bir gün olacak,” şeklinde konuştu.

Kongre’deki Demokrat Parti grup lideri Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar’ın kontrolu yeniden ele geçirmesini bu sözlerle kutladı. Demokratlar Trump’a olan muhalefet ve kadınların seçime yüksek katılımıyla önemli bir zafer kazandı. Massachusetts’ten Demokrat Ayanna Pressley’in kazanmasını sağlayan kadın seçmenler de bu gruba dahil.

Demokrat Ayanna Pressley, “Hayatımızdaki en karanlık günlere doğru gidebileceğini kabul ederek böyle birşey olmasına izin vermeyeceğiz. Bunun yerine umutlarımızla tanımlanacağız, korkularımızla değil,” diyor.

Başkan Trump’ın icraat planları duracakmış gibi görünüyor, ayrıca Trump’ın Temsilciler Meclisi’nde Demokratlar tarafından başlatılması beklenen bazı soruşturmalarla yüz yüze kalması da mümkün.

Başkan Donald Trump, “Ellerinde birşey yok. Sıfır. Neden biliyor musun? Çünkü bir şey yok. Elbette bu oyuna başvurabilirler, ancak biz daha iyi oynayabiliriz,” şeklinde konuştu.

Trump ve Demokrat liderler Trump’ın duvar planı için şimdiden çatışıyor. Uzman John Fortier’a göre partiler arası çatışmalar devam edecek: “Demokratlar Donald Trump’la bazı farklılıklarına vurgu yapmak ve Trump yönetimini soruşturmak için kesinlikle çoğunluklarını kullanacaklar. Ve sonra da bu yılı 2020 başkanlık seçimine geçiş için kullanacağız. Özetle 2019 bir geçiş yılı olacak.”

Jim Kessler, ‘Kongre’nin kontrolu tamamen Cumhuriyetçiler’de olmasa da Trump, Demokratlar’la bazı anlaşmalar yapma yoluna gidebilir’ diyor.

Kessler, “Bu noktada ilk iki yılda Donald Trump’ın gerçekte Demokratlar’la çalışabilme olanağı görmüyoruz. Yani kendisini anlaşma ustası olarak niteleyen Trump başarısız oldu ve bu kez bunun mümkün olup olmayacağını göreceğiz,” diyor.

Başkan’ın herşeyden önce Rusya soruşturmasıyla ilgilenmesi gerekiyor ki bu soruşturma birkaç ay içinde sonuçlanabilir.

Siyasi yorumcu Tom DeFrank 2019’un Trump için zor bir yıl olacağı öngörüsünde bulunuyor: “2019 Trump için bir dönüm noktası olabilir. Robert Mueller’ın kendisi hakkında söyledikleriyle mücadele etmek zorunda kalacak. Bence onun için zor bir yıl olacak.”

Trump 2020’deki başkanlık seçimine odaklanmaya hazırlanıyor. Ancak birçok Demokrat da onu yenilgiye uğratma çabası içinde olacak.

Virginia Üniversitesi'nden Guian McKee, “Biliyorsunuz, gerçekte 2020 kampanyası başladı. Bu belki de şanssızlık ama şimdiden herşeyi etkiliyor,” diyor.

2019’da yaşanacaklar Donald Trump’ın iki mi yoksa bir dönemlik başkan mı olacağının işaretini de verebilir.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG