Erişilebilirlik

Trump: 'Hükümetin Açılması İçin Kongre'yle Anlaştık'


Başkan Donald Trump 35 gündür kısmen kapalı olan hükümetin 3 haftalığına yeniden açılması konusunda Kongre’yle anlaştıklarını açıkladı. Beyaz Saray’da basın toplantısı düzenleyen Trump, 15 Şubat’a kadar sınır güvenliği konusunda uzlaşıya varılamazsa “Ya hükümet yeniden kapanır ya da acil durumlarda anayasanın bana verdiği yetkiyi kullanırım” dedi.

Başkan Trump olası bir tasarının Meksika sınırına duvar ya da bariyer inşa edilmesi için 5,7 milyon dolar ödeneği de kapsaması gerektiğinde ısrar etmişti. Üzerinde uzlaşıya varılan ve hükümetin yeniden açılmasını sağlayacak olan geçici tasarıda sınıra duvar projesi için bütçe yok.

Trump’ın imzalamasıyla yasalaşacak olan tasarı hükümetin 35 gündür kapalı olması sebebiyle maaşlarını alamayan çalışanların paralarını Trump’ın ifadesiyle “hızlı ve en kısa zamanda” alabilmelerini sağlayacak. Hükümetin açık kalacağı 15 Şubat’a kadar Cumhuriyetçiler ve Demokratlar sınır güvenliği konusunda müzakerelere devam edecek. Bu esnada İç Güvenlik Bakanlığı’ndan uzmanların oluşturduğu bir ekip sınır güvenliği için gereksinimleri ve talepleri listeleyecek.

Başkan Trump Beyaz Saray’da yaptığı açıklamada her iki partinin yetkililerinden oluşan komisyonun sınır güvenliği konusunda bir plan ortaya koymak için bir araya geleceğini söyledi.

Meksika sınırında bir insani kriz ve güvenlik krizinin olduğunu yineleyen Trump sınırda uyuşturucu kaçakçılığı ve insan kaçakçılığının önlenmesi gerektiğini vurguladı. Sınıra hiçbir zaman 2 bin mil uzunluğunda betondan duvar örülmesini önermediklerini söyleyen Trump “Hiçbir zaman böyle bir şey önermedik. Bizim önerdiğimiz yapılar uyuşturucu ve insan kaçakçılığını önlemek amacıyla sınır devriye görevlileri tarafından belirlenen ve yüksek risk barındıran yerlerde olacak” diye konuştu.

Trump sınıra inşa edilecek duvar ya da çelik bariyerin suç oranını da azaltacağını savundu. ABD Başkanı ülkenin güney sınırındaki krizin Amerika’nın kaynaklarını zorladığını, göçmen krizinin çözümünün yeni kaynak gerektirdiğini, Amerika’nın yasalarının güncel olmadığını, geride kaldığını söyledi.

Trump: “Ya hükümet yeniden kapanır ya da anayasal yetkimi kullanırım”

ABD Başkanı hükümetin üzerinde uzlaşı sağlanan tasarı kapsamında geçici olarak 15 Şubat’a kadar açık kalacak hükümetin o tarihe kadar sınır güvenliği konusunda anlaşma sağlanamaması durumunda ya yeniden kapanabileceğini ya da anayasanın kendisine verdiği yetkiyi kullanacağını söyleyerek acil durum ilan edebileceği mesajını verdi.

Trump’ın Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısı öncesinde hükümetin kapalı kalması Amerika’da hava sahasını da etkilemeye başlamış, New York’un Laguardia Havaalanı dahil bazı havaalanlarından yapılan uçuşlarda işe gelmeyen hava kontrolörleri sayısında artış olduğu için gecikmeler ve aksamalar yaşanmıştı.

ABD’de hükümetin kapalı olması sebebiyle federal kurumların dörtte biri etkilenirken, 800 bin çalışan ya zorunlu izne çıkarıldı ya da maaş almadan işe gitmek zorunda kaldı. Hükümetin 35 gündür kapalı kalmasıyla Amerika’nın siyasi tarihinde de rekor kırılmış oldu. Çok sayıda çalışan işsizlik yardımı almak zorunda kaldı. Bazıları da yeni iş aramaya başladı.

“ABD’lilerin çoğu Trump’ı sorumlu tutuyor”

Washington Post ve ABC’nin hükümetin kapalı kaldığı dönemde yaptırdığı ortak ankete göre, ABD Başkanı Trump’a halk desteği düştü.

Trump’a onay vermeyenlerin oranının yüzde 58’e yükseldiğini belirten ankete göre, Amerikalıların çoğu hükümetin kapanmasından Trump’ı ve Cumhuriyetçileri sorumlu tutuyor. Ankete katılan her 5 Amerikalıdan biri hükümetin kapanmasından kişisel olarak olumsuz etkilendiğini belirtiyor.

STÜDYO VOA

ABD’nin inşa ettiği geçici liman üzerinden Gazze’ye yardım sevkiyatı başladı - 17 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG