Erişilebilirlik

Trump Hükümetin Bir Süreliğine Açık Kalması Önerisini Reddetti


Başkan Donald Trump, Cumhuriyetçi Seantör Lindsey Graham’ın hükümetin üç hafta boyunca açık kalmasını sağlayacak önerisini reddettiğini söyledi.

Trump, Kongre üyeleriyle anlaşmaya varamaması halinde olağanüstü hal ilan etme seçeneğini saklı tutuyor. Ancak Pazartesi günü yaptığı açıklamada bunu yapmayacağını söyledi.

Öte yandan hükümetin kısmen kapalılığı durumunda 24’üncü güne girildi, ancak Başkan ve Demokratlar, Trump’ın Meksika sınırına örülmesini istediği duvarın maliyetinin bütçe tasarısında yer alması konusunda hala anlaşma sağlayamadı.

Trump yazdığı Twitter meajında ‘‘Bütün haftasonu Demokratlar’ı bekledim. Demokratlar’ın artık çalışmaya başlaması lazım. Sınır güvenli hale getirilmeli!’’ dedi.

Trump ayrıca Kongre’deki üst düzey Demokratlar olan Temsilciler Meclisi başkanı Nancy Pelosi ve Senato azınlık lideri Chuck Schumer gibi isimlerin kapanmayı 15 dakikada sona erdirebileceklerini söyledi.

Trump, kendisi karlar altındaki Washington’da kalırken haftasonunda bir yardım etkinliği için ABD’nin Karayipler’deki güneşli bölgesi Porto Rico’ya giden Demokrat Kongre üyeleriyle dalga geçmeyi de ihmal etmedi.

ABD-Meksika sınırında olağanüstü hal ilan etmek Trump’ın Kongre’den onay almadan duvara 5 milyar dolar harcamasına izin verecek. Ancak Demokratlar’ın bu hamleyi hemen mahkemeye taşıyacağına kesin gözüyle bakılıyor. Demokratlar hükümetin açılması için onaylanması gereken yeni bütçe tasarısında sınır güvenliğine 1,3 milyar dolar ayırmayı planlıyor, ancak bu para duvara ayrılmayacak.

Demokratlar’ın çoğu sınırın güvenli hale getirilmesi konusunda hemfikirler ancak ortada ulusal güvenlik krizi olmadığı ve duvarın para kaybı olacağı görüşündeler.

800 bin kadar federal çalışan şu an zorunlu izne çıkartıldı ya da maaşlarını almadan çalışıyor. Kongre bu durumdan etkilenen herkesin kapanma biter biter maaşlarını alacağını söylüyor. Ancak bu durum ödemeleri olan birçok kişi için kaygı oluşturuyor. Başkan Trump ise sınırın durumunun devlete hükümetin kapalı olmasından daha çok zarar verdiğini söylüyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG