Erişilebilirlik

Trump Hint Asıllı Nikki Haley’i BM Büyükelçisi Olarak Seçti


Başkan seçilen Donald Trump, Güney Carolina Valisi Nikki Haley’i Amerika’nın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olarak seçti.

Kabine üyeliğine eşdeğer olan pozisyonu Trump, Haley’nin kabul ettiğini açıkladı.

Trump açıklamasında, “Vali Haley eyaletin ve ülkenin iyiliği için bağlı oldukları parti ya da farklı kimliklerine bakmaksızın insanları biraraya getirme başarısına sahip, ayrıca uzlaşmacı ve iyi anlaşmalar yapmasını bekliyoruz. Dünya sahnesinde bizi temsil ederken büyük bir lider olacak” dedi.

Eğer Senato tarafından onaylanırsa seçim süreci kapsamında Trump’ı eleştiren Haley, Trump’ın seçtiği ilk kadın ve ilk azınlık olacak. Haley, Hintli göçmen bir ailenin kızı ve Amerikan Valisi olarak hizmet veren ikinci Asya kökenli Amerikalı.

Haley’in dış politikada tecrübesi fazla olmasa da Trump, küresel konulardaki bilgisinden etkilendiğini belirtti.

Haley, ülkeye hizmet ilkesiyle kabul ettiğini söyledi.

Haley açıklamasında, “Başkan halkımıza katkı sunacağınıza inanıyorsa, bu bir çağrıdır, gözardı edilemeyecek kadar önemlidir” dedi.

Başkanların tamamı BM büyükelçiliğini kabine seviyesinde bir görev olarak görmedi.

Dışişleri Bakanlığı’nın ardından Birleşmiş Milletler Büyükelçiliği en yüksek diplomatik pozisyon. Kabine üyesi olarak da Haley, Amerika’nın siyasetini şekillendirmede daha fazla rol oynayayacak.

Trump seçim kampanyası boyunca “Önce Amerika” demiş, Birleşmiş Milletler’i zayıf ve beceriksiz olarak nitelemişti.

Haley, Susan Rice ve Samantha Power’dan sonra Amerika’nın üçüncü kadın Birleşmiş Milletler Büyükelçisi olacak.

Haley’in seçilmesi Henry McMaster’a da Güney Carolina Valisi olma yolunu açtı. McMaster, Trump’ın ilk dönemden destekçisiydi.

Seçim sürecinde Haley, Texas Senatörü Ted Cruz’u desteklemeden önce Florida Senatörü Marco Rubio için kampanya yürütmüştü.

Trump ve Haley arasında seçim sürecindeki atışmalar ise hafızalarda. Trump, seçim kampanyası sırasında “Güney Carolina’lılar Nikki Haley’den utanç duyuyor” şeklinde tweet atmış, Haley de Trump’ın kampanyalardaki bazı yorumlarını eleştirmiş ve seçmenlerden en öfkeli sesleri reddetmelerini istemişti.

Haley, geçen hafta Trump ile Trump Tower’da buluşmuştu. Görüşme sonrası Haley, çok iyi bir görüşme gerçekleştirdiklerini belirtmişti.

Trump ile görüşmeden bir hafta önce Haley, Trump’ın Başkan seçildikten sonraki tonundan etkilendiğini belirtmiş, “umarım buna devam eder” ifadesini kullanmıştı.

Trump, Şükran Günü’nü ailesiyle birlikte Florida’da geçirecek.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG