Erişilebilirlik

Trump Hakkında Tartışma Yaratan Kitap Piyasaya Sürüldü


Trump Hakkında Tartışma Yaratan Kitap Piyasaya Sürüldü
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:12:46 0:00

Başkan Donald Trump ve yönetimi hakkında tartışma yaratan iddialar içeren kitap, planlanandan 4 gün önce piyasaya sunuldu.

Michael Wolff tarafından yazılan “Fire and Fury” adlı kitaba Amerikalılar, son günlerdeki tartışmaların da etkisiyle yoğun ilgi gösterdi. Başkent Washington’da bir kitapçı sabahı beklemeden, gece yarısı kapılarını açarak satışa başladı. Dondurucu soğuğa rağmen uzun kuyruğun oluştuğu kitapçıda 20 dakika içinde kitabın kopyaları tükendi. Kitap alışveriş sitesi Amazon'da da daha ilk günden en çok satan kitap oldu.

Kitapta özellikle Trump’ın eski baş stratejisti Steve Bannon’a atfedilen sözler Trump ve Beyaz Saray’ın sert tepkisini çekti. Medyaya önceden sızan ayrıntılara göre kitapta Bannon’ın, Trump’ın oğlu Donald Trump Jr. ve bir grup Rus yetkili arasında 2016 yazında New York’taki Trump Tower’da yapılan görüşmeyi “haince” ve “vatansever olmayan” şeklinde tanımladığı belirtiliyor. Bunun üzerine Trump hızlıca bir yazılı açıklama yayınlayarak, bir süre önce görevine son verdiği Bannon’ın “sadece işini değil aklını da kaybettiğini” kaydetti.

Beyaz Saray yetkilileriyle yapılan görüşmelere dayandırılan kitapta ayrıca, ailesi ve personelin Trump’ın “çocuk gibi” davrandığını söylediği, kendisi ve ailesinin “seçimleri kazanmayı aslında tahmin etmedikleri ve aslında istemediklerini ama markasını güçlendirmek için aday olduğu”, Melania Trump’ın seçim gecesi “üzüntüden ağladığı”, Bannon’ın Trump Jr. için “Rusya soruşturmasında onu yumurta gibi çatlatacaklar” dediği gibi birçok sarsıcı iddia yer alıyor.

Trump’ın avukatlarından biri, hem kitabın yayıncısına hem de Bannon’a mektup yazarak, kitabın her türlü yayımı, piyasaya sürülmesi ve dağıtımının durdurulmasını istedi. Ancak yayıncı, kitabı durdurmak bir yana, planlanandan 4 gün önce piyasaya sürmeyi kararlaştırdı. Avukat Charles Harder, Reuters'a yaptığı açıklamada. Bannon'a karşı "dava açılmasının yakın olduğunu" söyledi.

Başkan Trump, kitabın yalanlarla dolu olduğunu savunuyor. Dün gece Twitter üzerinden paylaştığı mesajda Trump, “Düzmece kitabın yazarına Beyaz Saray’a sıfır erişim verdim (hatta birçok kez onu geri çevirdim). Onunla kitap hakkında hiç konuşmadım. Yalanlar, yanlışlar ve varolmayan kaynaklarla dolu. Bu adamın geçmişine bakın, ona ve şapşal Steve’e ne olduğunu izleyin” diye yazdı.

Trump bu sabah paylaştığı bir başka Twitter mesajında da, kitabın, seçim kampanyasıyla Rusya arasında gizli anlaşma iddialarının "tümüyle bir aldatmaca olduğunun kanıtlanmasından" sonra, kendisini karalamaya yönelik yeni bir girişim olduğunu savundu. Başkan Trump mesajında, "Yalan Haber Medyası (Ana akım) ve bu düzmece yeni kitap akla gelen her cephede saldırıya geçiyor" ifadesini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Huckabee Sanders da, kitabı “tamamen fantezi” olarak niteledi ve kitabın “yanlış üstüne yanlışlar” içerdiğini söyledi. Sanders, Fox News'a yaptığı açıklamada da, yazar için, "Kitaplarını satmak için bir sürü hikaye uyduran bir kişi" dedi.

Trump'ın Wolff'la telefon üzerinden birkaç dakikalık bir görüşme yaptığını ancak görüşmenin kitap hakkında olmadığını belirten Sanders. "Başkanla kitap hakkında hiçbir zaman bir röportaj yapmadı" ifadesini kullandı.

Sanders ayrıca, kitabın Washington ve çevresi dışında fazla ilgi görmediğini, "ABD'deki çoğu kişinin yalanlarla dolu bir kitabı umursamadığını" savundu.

Kitabın yazarı Michael Wolff ise, aylardır üzerinde çalıştığını söylediği kitapta yazdıklarının arkasında olduğunu vurguladı. NBC televizyonuna konuşan Wolff, Başkan Trump için, “Belki de dünya üzerine ayak basmış herkesten daha az güvenilir biri” ifadesini kullandı.

Wolff, Trump'ın "onunla hiç konuşmadım" açıklamasına rağmen kitabın yazım sürecinde Başkan'la konuştuğunu söyledi. Wolff, "Kesinlikle başkanla konuştum. Bunun bir röportaj olduğunun farkına varıp varmadığını bilmiyorum ama kesinlikle kayıt dışı değildi" diye konuştu.

Kitabı hazırlarken Trump'la her gün, hatta bazen "dakika başı" konuşan kişilerle görüştüğünü anlatan Wolff, etrafındaki herkesin Trump'ın bu görev için elverişliliğini sorguladığını yazarken neyi kastettiğinin sorulması üzerine, "Etrafındaki kişilerin yüzde 100'ü, hepsi onun bir çocuk olduğunu söylüyor" dedi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG