Erişilebilirlik

‘Trump Gün Geçtikçe Başkanlığa Isınıyor’


‘Trump Gün Geçtikçe Başkanlığa Isınıyor’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:04:30 0:00

Başkan Donald Trump’ın ilk yüz günü ve ikinci 100 gününde neler yapacağı uzmanların çok yakından izlediği bir konu. Geçtiğimiz günlerde Washington’daki Atlantik Konseyi adlı düşünce kuruluşunda yapılan bir panele katılan uzmanlar, seçim kampanyası boyunca popülist bir tutum izleyen Trump’ın, bugünlerde daha olumlu bir lidere dönüşmeye başladığı görüşünü savundu.

Harvard Üniversitesi Transatlantik İlişkiler Programı Başkanı Manuel Muniz, Başkan Trump’ın ilk yüz günündeki başarısızlık listesinin başarılarına göre daha uzun olduğunu söyledi.

“Trump’ın, Keystone boru hattını yürürlüğe koyduğunu, Suriye’de daha doğru bir yola girdiğini söylemek mümkün.görebiliriz. NATO hakkında da daha olumlu davranıyor. Ancak iç siyasette önemli başarısızlıkları var. Kabinesine doğru isimler bulmakta zorlandığı da bir gerçek. Obama ilk 100 gününde 190 kişiyi atamışken Trump sadece 58 atama yapabildi. Bu kadar yavaş ilerlemesinin sıkıntıları olacaktır. Çin politikasında, tek Çin siyasetine geri dönmesi ve Çin’in para birimi değeri üzerinde oynama yaptığı söyleminden vazgeçmesi önemli bir değişiklik. Bu tür büyük konularda siyasi değişikliğe gitmesi aslında, kendi görüşleriyle Amerikan’ın dış siyasetinin ne kadar farklı olduğunu gösteriyor.”

Manuel Muniz’e göre, başkan iç siyasette büyük oranda başarısız olsa da, Amerika’nın köklü bir kuvvetler ayrılığı geleneğine sahip olan demokrasisi ve siyasi yapısı, Trump’ı doğru yola yönlendirecek.

Bence Trump giderek sınırlarını öğreniyor ve bu sınırlar içinde nasıl hareket etmesi gerektiğini daha iyi anlıyor. Çünkü bu alanda onu kısıtlayan unsurlar var. Başkan Trump bize, bir ABD başkanının kendisine verilen alanda ne kadar manevra yapabileceğini gösterecek, çünkü önümüzdeki dönemde Trump’la farklı devlet daireleri arasındaki çekişmelere daha çok tanık olacağız.”

ABD Dışişleri Bakanlığı’nda Uluslararası Güvenlik İlişkileri bölümünde 2012 yılına kadar müsteşarlık yapan Ellen O’Kane Tauscher da, Trump’ın ilk 100 günündeki performansını değerlendirdi. Tauscher sadece Trump’ın değil muhalefetin de başarısızlıklarının konuşulması gerektiğinin altını çizdi.

“Bence başarısızlıkları ortada. Bütün hükümet ve devlet kurumları kendi kontrolu altında ve buna rağmen henüz tam bir yasama planı yok. Cumhuriyetçiler hem Senato, hem Temsilciler Meclisi hem de Beyaz Saray’ı yönetiyor. Ancak istedikleri yasaları çıkaramıyorlar. Neden? Çünkü öncelik verdikleri değerler felaket. Amerikalılar başkanın aceleciliğinden kaygılanıyor. Başkanın sicili kötü, verdiği sözleri tutmadığı biliniyor. Seçim kampanyası boyunca verdiği sözler sadece kendi yararınaydı. Ancak şimdi iş başa düştü ve herkese daha doğru bir tavır göstermesi lazım. Amerikalılar ayrıştırıcı ve bölücü bir başkan yerine sağlıklı karar veren bir lider görmek istiyor.”

Panele katılan bir diğer konuşmacı da George Washington Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden Profesör John Negroponte’ydi. Daha önce ABD dışişleri bakan yardımcılığı ve Ulusal İstihbarat Dairesi başkanlığı da yapan Negroponte’ye göre, ilk yüz gününde yaptıklarına bakarak Trump’ın başkanlığının ne ölçüde başarılı olacağını değerlendirmek doğru olmaz.

“İlk yüz güne bakarak bir hükümete not vermek adil olmaz. Bence bu hükümet de konuların derinliğini giderek daha iyi anlamaya başladı. Başkanın birçok ülke lideriyle karşılıklı ve telefonda görüşmesinden memnunum. Trump kabinesinin giderek daha ılımlı bir tavır içine gireceğine, daha uyumlu bir yönetim olacağına inanıyorum.”

Senato çoğunluk lideri Mitch McConnel’a göre de Trump’ın attığı başarılı adımlardan biri, ABD’nin savunma bütçesini büyük ölçüde arttırmak oldu. McConnel, uzun yıllar sonra ilk kez savunma bütçesinin sosyal harcamalar için feda edilmediğini vurguladı.

“Şimdiye kadar hep savunmaya harcanan miktarın aynısının, ülke içi sorunlar için harcanması gerektiği savunuluyordu. Bu artık bitti. Bu bütçe savunma harcamalarını arttırırken bunun sosyal harcamalara eşitlenmesi gereğini ortadan kaldırıyor. Diğer bir deyişle, bugüne kadar Demokratlar’ın direttiği gibi savunma harcamaları ilk kez sosyal harcamalarla aynı düzeyde olmak zorunda değil.”

Donald Trump’ın başkan olarak doldurduğu ilk yüz günü birçoklarına göre başarısız olsa da, uzmanlar Trump’ın gün geçtikçe ülkeyi yönetmeye alıştığını ve olgunlaşmaya başladığını savunuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG