Erişilebilirlik

Trump: ‘Göçmenler İdeolojik Testten Geçirilsin’


Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump, ülkeleri Amerikan idealleri doğrultusunda yeniden şekillendirmek yerine, IŞİD militanları ve diğer aşırılık yanlısı grupların yok edilmesine odaklanan, “dış politika gerçekliği” adını verdiği yeni stratejisini açıkladı.

Trump, ABD’ye göçmenlik başvurusunda bulunanların ideolojik testten geçirilmelerini de önerdi.

Ohio eyaletinde yaptığı konuşmada Trump, ABD’nin, geçmişte yaşadığı ihtilaflara bakmaksızın, “radikal İslami terörizmi” yenilgiye uğratmak isteyen her ülkeyle birlikte çalışması gerektiğini söyledi. IŞİD’i yok etmenin, dış politikasının merkezinde yer alacağını vurgulayan Trump, bu hedefi paylaşan her ülkenin ABD’nin müttefiki olacağını belirtti.

IŞİD’in yükselmesinin, Başkan Barack Obama ve şu anki rakibi Hillary Clinton’ın savunduğu dış politikaların “doğrudan neticesi” olduğunu savunan Trump, “Hillary Clinton’ın korkunç politikaları, IŞİD’in dünya sahnesine çıkmasına yol açtı” dedi ve Clinton’ın cihat yanlılarına karşı koyacak “akli ve fiziksel güce” sahip olmadığını iddia etti.

Clinton’ı, ABD’nin kapılarını yabancı teröristlere açan politikaları savunmakla da eleştiren Trump, Almanya’nın da göçmenlik politikasının ülkenin ulusal güvenliğini zayıflattığını savunarak, “Hillary Clinton Amerika’nın Angela Merkel’i olmak istiyor” dedi.

Başkan seçilmesi halinde “İslami terörizmi” yok etmeye yönelik yeni bir plan oluşturmak için dünya liderlerinin katılımıyla uluslararası bir konferans çağrısı yapacağını belirten Trump, Amerika açısından ”ulus inşası döneminin hızlı ve kesin bir şekilde sonlanacağını” belirtti.

Göçmenlik politikasına dair de yeni planlar açıklayan Trump, yeterli tarama süreçlerinin uygulanamadığı durumlarda, ABD’ye gelmek isteyenlere vize verilmemesi teklifinde bulundu.

Önerdiği uygulamayı, “aşırı derecede güvenlik incelemesi” şeklinde adlandıran Trump, “(Bu konuda) Sert olacağız, hatta aşırı olacağız” ifadesini kullandı.

Daha önce, Müslümanların iyice güvenlik incelemesinden geçirilmeden ABD’ye alınmaması teklifiyle tartışmalara yol açan Trump, bugün açıkladığı planda da, terörizm ihraç eden coğrafi bölgelerden gelenlere vize verilmesinin geçici olarak askıya alınması çağrısında bulundu.

Trump, ABD’ye göçmen olarak gelmek isteyenlerin dini özgürlükler, cinsiyet eşitliği, eşcinsel hakları gibi konulardaki duruşlarını ölçmeye ve hoşgörü, etnik çoğulculuk gibi Amerikan değerlerini destekleyip desteklemediklerini belirlemeye yönelik yeni bir ideolojik testten geçmelerini istediğini söyledi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG