Erişilebilirlik

Trump Göç Politikasının Ayrıntılarını Kongre’ye Gönderdi


Donald Trump
Donald Trump

Başkan Donald Trump, ‘Dreamer’ olarak bilinen ve ülkeye küçük yaşta sokulan yasadışı göçmen gençlerin sınırdışı edilmemesi konusunda Demokratlar’la anlaşmaya varmak için kendi şartlarını öne sürdü. Trump, Yeşil Kart sistemini gözden geçirme ve göçmenlik birimlerine 10 bin kişiyi daha istihdam etme konusundaki ısrarını sürdürüyor.

Trump, geçen ay DACA’yı (Deferred Action for Childhood Arrivals-Çocukluk Çağında Gelenler İçin Ertelenmiş Eylem) sona erdirme planını açıklamıştı. Program, Amerika’ya çocuk yaşta yasadışı yollarla getirilen yüzbinlerce gencin sınırdışı edilmesini önlüyor.

Puan tabanlı göç sistemi

Trump, yönetiminin göç politikasının listesini Kongre liderlerine sundu. Bunlar arasında aile temelli Yeşil Kart’ın sadece Amerikan vatandaşlarının eşleri ve küçük yaştaki çocuklarıyla sınırlandırılması, kimin göç edeceğinin belirlenmesi konusunda puan tabanlı ve yarara dayalı bir sistem oluşturulması ve sığınmacılara verilen resmi izinlerin azaltılması da var…

Trump’a göre bu adımlar mali başarı getirecek, ülkeye yeni gelenlerin entegrasyonunu sağlayacak, aynı zamanda da Amerikalılar’ın kazancını koruyacak.

Başkan Trump ayrıca kişilerin Amerika’ya girişini engelleyen suçların listesini de genişletmeyi düşünüyor. Trump, listeye çete üyeliği, aile içi şiddet, çocuk sömürüsü, alkollü araç kullanma maddelerin de eklenmesini istiyor.

Trump’ın hayalindeki elektronik doğrulama sistemine göre bir kişinin göçmenlik statüsü onu işe alanlar tarafından önceden kontrol edilmeli. Trump, yerel polisin de federal göç daireleriyle işbirliği yaparak bu uygulamayı yapmayan kent ve kasabaların ödeneklerini geri almasını istiyor.

Demokratlar maddelere karşı çıkıyor

Demokrat liderler ise listedeki maddelerin çoğuna karşı çıkıyor.

Temsilciler Meclisi Demokrat lideri Nancy Pelosi ve Senato Demokrat azınlık lideri Chuck Schumer, yaptıkları ortak açıklamada listenin mantık sınırlarının dışına çıktığını söyledi.

Açıklamada “Yönetim, Dreamer’lar, göçmen topluluklar ve Amerikalıların çoğunluğu için kabus niteliğindeki bu listeyle yola çıkıyorsa onlara yardım etme konusunda ciddi olamaz. Başkan Dreamer’ları koruma konusunda ciddi idiyse de çalışanları çok da iyi bir iş çıkartmamış” ifadeleri kullanıldı.

Adalet Bakanı Jeff Sessions ise “Bunlar mantıklı öneriler. Bu plan iyi işleyecek. Plana uyulursa bütünlük içinde, gurur duyabileceğimiz bir göç sistemimiz olacak” diyerek Trump’ın planını destekledi.

Trump, Kongre’ye 800 bin Dreamer’ı koruyacak yasal düzenlemeyi hazırlamaları için altı ay süre vermişti.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG