Erişilebilirlik

'Trump Gizli İstihbarat Bilgilerini Rusya'yla Paylaştı' İddiası


Washington Post’un dışında başka Amerikan medya kuruluşları da Başkan Donald Trump’ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’a gizli bilgi açıkladığını iddia ediyor.
Washington Post’un dışında başka Amerikan medya kuruluşları da Başkan Donald Trump’ın Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’a gizli bilgi açıkladığını iddia ediyor.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı H.R. McMaster ve Trump yönetiminin diğer üyeleri, Başkan Trump’ın geçen hafta Oval Ofis’te görüştüğü Rusya Dışişleri Bakanı’yla son derece gizli bilgiler paylaştığı yönünde çıkan iddiaları yalanladı.

Washington Post gazetesinde yer alan haberler “uydurma” diye niteleyen McMaster, Beyaz Saray önünde gazetecilere yaptığı kısa açıklamada, “İstihbarat kaynakları ve yöntemleri, hiçbir şekilde tartışılmadı, Başkan kamuoyu tarafından bilinmeyen hiçbir askeri operasyonu ifşa etmedi” şeklinde konuştu.

“Ben de oradaydım, böyle bir şey olmadı” diye konuşan Ulusal Güvenlik Danışmanı, hızla arkasına dönerek gazetecilerin sorularını yanıtlamadan Beyaz Saray’a geri döndü.

Bir başka yalanlama da ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’dan geldi. 10 Mayıs’taki görüşmeye kendisinin de katıldığının altını çizen Tillerson, Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ve Rusya’nın Washington Büyükelçisi Sergey Kislyak’ın da bulunduğu görüşmede kendisinin de olduğunu, bu görüşmede çok konuya değinildiğini ve bunlar arasında terörle mücadelede ortak çabalar ve tehditlerin yer aldığını belirtti.

Washington Post’un dışında başka Amerikan medya kuruluşları da Başkan Donald Trump’ın Lavrov ve Kislyak’a gizli bilgi açıkladığını iddia ediyor.

Gazetedeki yazıda, Trump’ın konuk bakanla söyleşisinde, havacılık sektörüne yönelik tehditler konusunda özel istihbarat bilgilerinden haberdar olduğu yönünde gösteriş yapmaya çalıştığı kaydediliyor.

New York Times gazetesi, söz konusu bilginin çok hassas olduğunu, Amerikan hükümet çevrelerinde ve diğer müttefik ülkelerle bile paylaşılmadığının altını çiziyor.

İki gazete ayrıca bu bilginin ifşa edilmesinin, IŞİD’in içindeki istihbarat kaynaklarını da tehlikeye attığını savunuyor.

ABD başkanının gizli bilgileri açıklamasına yönelik bir yasak bulunmasa da, bu bilgileri Amerika’ya sağlayan müttefik ülkeyle ilişkilerin zedelenebileceği belirtiliyor.

Amerika’nın Sesi’nin ulaşmaya çalıştığı Merkezi İstihbarat Dairesi (CIA) ve Ulusal İstihbarat Dairesi, konuyla ilgili yorum yapmayı reddetti.

Başkan Trump, kampanya günlerinden bu yana Rusya’yla yakın ilişkiler kurmak istediğini defalarca dile getirmiş, bu durum bazı müttefik ülkeleri rahatsız etmişti.

Haber Kongre'deki iki parti temsilcileri arasında da rahatsızlık yarattı.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG