Erişilebilirlik

Trump Genç Kaçak Göçmenleri Kongre'ye 'Havale' Etti


Belgesiz 800 bin genç kaçak göçmenin ABD’de kalmasını sağlayan programı iptal eden Donald Trump, buna rağmen Kongre’nin bu insanların ana vatanlarına dönmesini engellemesini umduğunu söyledi.

Beyaz Saray’da “Kongre’nin bu konuda birşey yapacağına inanıyor musunuz?” sorusuna Trump, “Umarım yaparlar. Kesinlikle öyle umuyorum” yanıtını verdi.

Eski başkan Barack Obama’nın başkanlık kararnamesiyle yürürlüğe soktuğu İngilizce takma adıyla Dream (hayal) adı verilen program, kaçak göçmen çocukların ülkede okuması, çalışması ve orduda görev yapmasını sağlıyordu. DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) programının kaldırılması, Demokratlar dışında bazı Cumhuriyetçiler tarafından da eleştiriliyor.

Trump, Kongre’ye konuyla ilgili bir oylama yapması için altı ay süre verdi ancak Kongre harekete geçmezse kararını gözden geçireceğini de söyledi.

Kongre’nin meseleyi nasıl çözeceği henüz belirsiz. Trump da göçmenlik tasarısında ne gibi ayrıntılar talep ettiğini açıklamadı.

Kongre üyeleri geçmiş yıllarda, ülkenin göçmenlik politikalarını değiştirme girişimlerini çok defa engellemişti.

Kaçak göçe karşı daha sıkı tedbirleri savunan Trump’ın da Meksika sınırına duvar örme planı, bu değişiklik girişimlerinden biri. Ancak Kongre’de henüz gündeme gelmiş değil.

Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Paul Ryan’a göre, Obama zaten bu programla anayasal sınırları hiçe saydı; bu nedenle de Trump’ın iptal kararı yerinde.

Ryan, Kongre üyelerinin yasadışı bu göçmenleri korumak için önümüzdeki aylarda uzlaşmaya çalışacağını belirtti. Ryan, “Ancak bu kötü durum daha büyük bir sorunun parçası. O sorun da sınırlarımızı kontrol edemememiz. Sorunun temeline inmeliyiz, sınırlarımız yeterli derecede kontrol edilmiyor” dedi.

Demokrat Kongre üyelerinin bir bölümü ise sadece bu göçmenlerle ilgili, “Hayal Yasası” denen tasarının oylanmasının yeterli olacağı görüşünde. Bu tasarıya dört Cumhuriyetçi isim desteğini açıkladı; ancak Demokratların sekiz Cumhuriyetçi’ye daha ihtiyacı var.

Demokrat Parti Illinois Senatörü Dick Durbin, Trump’a “Eğer hayalleri olanları seviyorsanız, bu yasayı geçirmemize yardım edin” diye seslendi. Durbin, göçmen karşıtı söyleme karşı olan Cumhuriyetçiler’in de desteğini istedi.

Senato azınlık lideri Charles Schumer da, “Demokratlar olarak Paul Ryan ve Senato Çoğunluk Lideri Mitch McConnell’dan Hayal Yasası’nı Temsilciler Meclisi ve Senato’da hemen oylanmasını istiyoruz. Bu yasayı geçirmeye hazırız. İnanıyorum ki, iki taraftan da yasaya destek verilecektir” dedi.

Schumer, eğer yasa bu ay geçmezse Demokratların, yasayı başka kanuni düzenlemelere ekleyerek geçirme girişimlerini sürdüreceklerini belirtti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG