Erişilebilirlik

Trump FBI Direktörünü Görevden Alma Kararını Savundu


Başkan Donald Trump, FBI Direktörü James Comey’yi görevden alma kararını savunarak, Comey’nin “Cumhuriyetçi ya da Demokrat olsun, Washington’daki herkesin” güvenini kaybettiğini belirtti.

Konuyla ilgili Twitter üzerinden açıklamalar yapan Trump, Comey’nin yerine “FBI’a ruhu ve prestijini geri kazandıracak, çok daha iyi iş çıkaracak birisinin” geleceğini kaydetti. Trump, “Demokratlar’ın da James Comey hakkında, işine son verilmesi de dahil en kötü şeyleri söylediğine ama şimdi üzgün rolü oynadığını” savundu.

Trump, "ortalık durulduğunda iki parti de bana teşekkür edecek" ifadelerini kullandı.

Comey Görevden Alındıktan Sonra Los Angeles'tan Washington'a Geldi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Trump Beyaz Saray'da bir gazetecinin "Comey'i neden kovdunuz" şeklindeki sorusuna da "çünkü iyi iş yapmıyordu, bu kadar basit" şeklinde yanıt verdi.

Trump: 'Comey İyi İş Yapmıyordu'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:00:11 0:00

​Comey’nin görevden alınmasını eleştiren çevreler, bu hamlenin, FBI’ın Rusya’nın Amerikan başkanlık seçimine müdahale ettiği iddiaları ve Trump’ın kampanya ekibiyle Rus çıkarları arasında olası bağlantılarla ilgili soruşturmasına gölge düşürdüğü görüşünde.

FBI başkanları göreve 10 yıllığına atanıyor. Ataması 4 yıl önce olan Comey, görevine son verildiğini California’da FBI personelin oluşan bir gruba hitap ederken öğrendi. Medyada çıkan haberlere göre Comey, gelişmeyi televizyondan gördü.

Comey’nin Hillary Clinton’ın e-postalarıyla ilgili soruşturmanın idaresinde “ciddi hatalar” yaptığı ve soruşturmanın neticesini açıklarken yetkisini aştığı gerekçesiyle, Adalet Bakanı Jeff Sessions ve yardımcısı Rod Rosenstein’ın tavsiyesi üzerine işine son verildiği açıklanmıştı.

Trump’ın Kasım ayındaki başkanlık seçimlerinden aylar önce olmuş gelişmeler için neden böyle bir adımı bugün attığı bilinmiyor.

Senato Adalet Komisyonu’nun Cumhuriyetçi üyelerinden Lindsey Graham, “direktörle ilgili son tartışmaları gözönüne alırsak, yeni bir başlangıcın FBI ve ülkenin yararına olacağına inanıyorum” dedi.

Ancak bazı Cumhuriyetçiler ise Trump’ın bu hamlesini eleştirdi.

Senato İstihbarat Komisyonu Başkanı Richard Burr, Comey’in görevine son verilmesinin “zamanlaması ve

gerekçesinden rahatsızlık duyduğunu” söyledi, bunun “FBI ve ülke için bir kayıp olduğunu” savundu.

Deneyimli Cumhuriyetçi senatör John McCain da, Trump’ın, her ne kadar yetkisi dahilinde olsa da böyle bir karar almasından ‘hayalkırıklığına’ uğradığını belirtti.

Diğer bir Cumhuriyetçi senatör Jeff Flake de Twitter üzerinden, “son birkaç saattir, Comey’in işine son verilmesinin zamanlamasına haklı bir gerekçe bulmakla uğraştığını ama bulamadığını” kaydetti.

Temsilciler Meclisi’ndeki muhafazakar Özgürlük Grubu’ndan Cumhuriyetçi kongre üyesi Justin Amash da, “Rusya hakkında bağımsız bir komisyon kurulması için kanunları gözden geçirdiğini” belirtti ve Trump’ın Comey’ye kovulduğunu bildirmek için yazdığı mektubun ikinci paragrafını “tuhaf” olarak niteledi. Sözkonusu paragrafta Trump, FBI direktörünün kendisine soruşturma altında olmadığı yönünde defalarca güvence vermesinden takdir duyduğunu belirtiyor.

Senato Adalet Komisyonu’nun Demokrat üyeleri, Trump’ın hamlesini, eski başkan Richard Nixon’ın 1970’lerdeki Watergate skandalını soruşturan yetkilileri kovmasına benzetiyorlar.

Demokrat senatörler, Trump’ın seçim kampanyası ekibi ve Rusya arasında olası bağlantılara dair Adalet Bakanlığı’nın yürüttüğü soruşturmayı devam ettirmek üzere yeni bir savcının atanması çağrısında bulunuyorlar.

Adalet Komisyonu üyesi Demokrat senatör Dick Durbin, FBI’nın Rusya’nın başkanlık seçimlerine olası müdahalesiyle ilgili soruşturmasını durduracak ya da zedeleyecek her türlü girişimin “çok ciddi anayasal sorunlar doğuracağı” uyarısında bulundu.

Senato’daki Demokrat Azınlık Lideri Chuck Schumer de, Comey konusunda Trump’a hitaben, “çok büyük bir yanlış yapıyorsunuz” dedi.

Schumer, “Neden şimdi? İnsanlar bir örtbas girişimi olduğundan şüphelenecek mi? Kesinlikle” ifadesini kullandı.

Bazı uzmanlar da, Comey’nin işine son verilmesinin zamanlama açısından sorunlu ve endişe uyandırıcı olduğu görüşünü dile getiriyorlar.

Comey’nin kovulmasından saatler sonra CNN televizyonu, FBI’ın Rusya soruşturmasıyla ilgili olarak, eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn’in ortaklarının iş geçmişlerini sorgulamak üzere mahkemeye çağrıldığını bildirdi.

Bu gelişme, Trump’ın ekibiyle Rusya arasındaki olası bağlantılarla ilgili hükümet soruşturmasında ilk bilinen ciddi adımı oluşturuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG