Erişilebilirlik

Trump FBI Başkanlığına Adayını Açıkladı


Başkan Trump'ın FBI başkanlığına aday gösterdiği Christopher A. Wray, George W. Bush döneminde Adalet Bakanlığı'nda üst düzey görev yapmıştı
Başkan Trump'ın FBI başkanlığına aday gösterdiği Christopher A. Wray, George W. Bush döneminde Adalet Bakanlığı'nda üst düzey görev yapmıştı

Amerika Başkanı Donald Trump, George W. Bush döneminde Adalet Bakanlığı Yardımcılarından Christopher Wray’i Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) başkanlığına aday gösterdi.

Trump, Twitter’dan yaptığı paylaşımda, “Kusursuz bir geçmişi olan Christopher A. Wray’i yeni FBI başkanı olarak aday göstereceğim, ayrıntılar gelecek” dedi.

Wray’in bu göreve gelebilmesi için Senato’nun Trump’ın seçtiği adayla ilgili oturum yapıp, adayı onaylaması gerekiyor. Trump, geçen ay FBI eski başkanı James Comey’i görevden almıştı. FBI, Rusya’nın 2016 Amerikan seçimlerine olası müdahalesi hakkında soruşturma yürütüyor.

Trump’ın açıklaması FBI’ın eski başkanı James Comey’nin Senato İstihbarat Komisyonu’nda ifade vermesinden bir gün önce geldi. Senato İstihbarat Komisyonu, oturumda Moskova’nın 2016 başkanlık seçimine olası müdahalesini ve Trump’ın yardımcılarının muhtemel bağlantılarını ele alacak.

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, Trump’ın geçen hafta Wray dahil adaylarla görüştüğünü kaydetti.

Wray şu sıralar King & Spalding şirketinin Washington ve Atlanta bürolarında çalışıyor. Wray, daha çok beyaz yakalıların işlediği suçlarla, mevzuatların ihlal edildiği davalara bakıyor.

Şirketin internet sitesinde yer alan özgeçmiş bilgisine göre, 2003-2005 yılları arasında Wray, Adalet Bakanlığı’nın Ceza Dairesi'nden sorumlu bakan yardımcılarındandı. Wray o dönemde özel sektördeki dolandırıcılık suçları ve finans şirketlerinin hukuksuz uygulamaları üzerinde çalıştı.

Birçok uzman Trump’ın hukukçu geçmişi olan bir ismi FBI başkanlığına seçmesi gerektiğini belirtiyordu.

Eski bir FBI yetkilisi Adalet Bakanlığı’nda küçük bir birimden sorumlu olan Wray’in, 35 binden fazla çalışanı olan FBI’ı yönetmekte zorlanacağını iddia etti.

Wray ayrıca son dönemde Trump’ın da müttefiki olan New Jersey Valisi Chris Christie’nin, kasıtlı olarak siyasi amaçlarla eyaletteki ana köprülerden birini trafiğe kapattığı iddiasıyla açılan davada avukatlığını yaptı. Christie’nin iki yardımcısı, davada köprü şeritlerini Christie’ye destek vermemesi nedeniyle bir Demokratik Belediye Başkanı’nı “cezalandırmak” amacıyla kapatmaktan suçlu bulunmuştu.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG