Erişilebilirlik

‘Doğumla ABD Vatandaşlığını Kaldırma Mahkemeye Takılır’


‘Trump Doğum Yoluyla ABD Vatandaşlığını Kaldırırsa Mahkeme Bozar’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:08:54 0:00

Başkan Donald Trump başkanlık kararnamesiyle ABD’de doğan herkesin otomatik olarak bu ülke vatandaşı olmasını sağlayan yasayı değiştirebileceği konusunda ısrarlı. Peki 150 yıllık bu yasayı Trump’ın tek başına değiştirmesi mümkün mü?

“Kararname çıkarabilir ama bu yasal demek değil”

Avukat Cahit Akbulut’a göre bu sorunun yanıtı hem evet hem de hayır. Zira Trump böyle bir kararname çıkarma hakkına sahip. Akbulut şöyle devam ediyor: “Ama bu demek değil ki yasal olarak bunu yapabiliyor. Geçmişteki Trump’ın uygulamalarına baktığımızda, göçmenlere karşı tutumunu biliyoruz. Birçok kararname çıkardı ve hepsi de hukuki süreçte durduruldu. Aynı tarzda kararname evet çıkarabilir ama ama bundan zarar gören bir kişinin bile başvurusu yeterli. Mahkemeye taşıması halinde mahkeme de büyük ihtimalle bunun yasal olmadığı gerekçesiyle reddedebilir ve bozabilir bu kararnameyi.”

Akbulut, yasanın bugüne dek Kongre'de değiştirilmesi yönünde çabalar olduğunu ancak yeterli çoğunluğun elde edilemediğini hatırlattı.

“Anayasa mahkemesindeki muhafazakar üyelerden destek umuyor”

Böyle bir kararname için yeterli bir çalışma yapılmadığı görüşünü dile getiren avukat Akbulut, Trump'tan seçim öncesi verdiği vaatleri yerine getirme adına bu açıklamanın geldiğini düşünüyor.

Trump’ın böylesi bir kararnamenin mahkemeye, hatta Anayasa Mahkemesi'ne de taşınacağını bildiğini belirten Akbulut, Başkan'ın son yaptığı iki atamadan sonra Anayasa Mahkemesi’nde muhafazakar yargıçların çoğunluğa geçmesiyle, kararının mahkemede destek bulacağını ümit ettiğini söyledi.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG