Erişilebilirlik

Trump: "Diz Çökerlerse Müsabaka İzlemeyeceğim"


Başkan Donald Trump Amerikan Ulusal Futbol Ligi'nde (NFL) oyuncuların milli marş sırasında siyahlara karşı adaletsizliği protesto amacıyla diz çökmesi durumunda müsabakaları izlemeyeceğini belirtti. Trump bütün oyuncuların marş sırasında ayakta durmasını istiyor.

Amerikan Futbol Federasyonu ise geçen hafta yaptığı açıklamada marş sırasında artık oyunculardan ayakta durmalarının istenmeyeceğini kaydetmişti.

Açıklamada bu politikanın yanlış olduğu ve “Siyah Hayatlar Önemlidir” hareketinin önemine zarar verdiği kaydedilmişti.

Söz konusu politika Amerikan kadın milli futbol takımı oyuncularından Megan Rapinoe’nin NFL oyuncusu Colin Kaepernick’e destek vermek için milli marş sırasında diz çökmesinin ardından 2017’de uygulamaya konmuştu.

Trump Cumartesi günü tweet mesajında Cumhuriyetçi Matt Gaetz’in Amerikan Futbol Federasyonu’nun adımını eleştirmesinin ardından “Daha fazla izlemeyeceğim” mesajını paylaştı.

NFL’in de benzer bir yönde ilerlediğini kaydeden Trump “Ama ben izlemeyeceğim” ifadesini kullandı.

Oyuncularının yaklaşık yüzde 70'i siyah olan NFL'in Başkanı Roger Goodell ise bu ay içinde yaptığı açıklamada ligin geçmişte oyuncuları dinlemeyerek hata yaptığını belirtmiş ve ırkçılığı kınamıştı.

Trump, marş sırasında diz çöken oyuncuları sert şekilde eleştiriyor, bu oyuncuların ülkeye ve bayrağa saygısızlık ettiğini dile getiriyor.

25 Mayıs’ta George Floyd’un polis tarafından gözaltına alınırken hayatını kaybetmesi ülkede yer yer şiddet olaylarına varan protesto gösterilerine neden olmuş, ırkçılık tartışmaları bir kez daha alevlenmişti.

Bu arada Cleeland Browns’ın oyun kurucusu Baker Mayfield ulusal marş sırasında ırklar arasındaki adaletsiziği ve polis şiddetini protesto etmek için diz çökmeyi planladığını belirtti.

Mafield taraftar kaybetmek konusunda endişeli olmadığını da ekledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG