Erişilebilirlik

Trump Dışişleri Bakanlığı Baş Müfettişini Görevden Aldı


Steve Linick
Steve Linick

Başkan Donald Trump, Dışişleri Bakanlığı Baş Müfettişi Steve Linick’i görevden aldı. Trump’ın bu adımı, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi dahil Demokrat Kongre üyelerinden yoğun eleştiri topladı.

Demokratlar bu görevden almayla ilgili soruşturma başlatırken, Beyaz Saray, Linick'in görevden alınmasını Dışişleri Bakanı Michael Pompeo'nun tavsiye ettiğini açıkladı.

Trump kararı hakkında Pelosi’ye gönderdiği mektupta, genel müfettişin hizmet etme yetisine artık güveninin kalmadığını belirtti ancak bu güven kaybının nedenini açıklamadı.

Trump, ‘’30 gün sonra geçerli olmak üzere, Başkanlık yetkisini kullanarak Dışişleri Bakanlığı Genel Müfettişi’ni görevden aldığını’’ belirtti.

Eski Başkan Barack Obama yönetimi döneminde 2013 yılında bu göreve atanan Linick’in de işine son verilmesiyle, son haftalarda görevden alınan hükümet genel müfettişlerinden bir yenisi daha eklendi.

Mektupta Linick’in yerine kimin atanacağı konusunda bilgi verilmedi ancak Dışişleri Bakanlığı, Dış Misyonlar Dairesi Müdürü Stephen Akard’ın bu görevi üstleneceğini bildirdi.

Demokrat Kongre üyeleri, Linick’in görevden alınmasını kınadı. Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı Eliot Engel, bu adımın, genel müfettişin Dışişleri Bakanı Mike Pompeo hakkında açtığı bir soruşturmayla bağlantılı olduğunu savundu.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi de, Linick’in görevden alınmasının, Başkan Trump’ın misilleme niteliğindeki ‘’tehlikeli’’ adımlarının hızlandığını gösterdiğini belirtti.

Engel ile birlikte Senato Dış İlişkiler Komisyonu'nda Kıdemli Demokrat Üye Bob Menendez, Trump'ın Linick'i görevden almasıyla ilgili soruşturma başlattıklarını açıkladı.

Beyaz Saray'dan Cumartesi günü yapılan açıklamada, Linick'in Pompeo'nun tavsiyesi üzerine görevden alındığı belirtildi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG